Daarom neemt risico op artrose toe bij het ouder worden

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 mrt 2018

Wetenschappers van het Amerikaanse Scripps Research Institute (TSRI) verklaren in een studie waarom de kans op artrose groter wordt bij het ouder worden. Zij vermoeden dat een verminderde activiteit van FoxO-eiwitten een rol spelen. Deze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van gezonde cellen in het kraakbeen van onze gewrichten.

Daarom neemt risico op artrose toe bij het ouder worden

Autofagie

FoxO-eiwitten sturen genen aan die essentieel zijn voor het behoud van de totale gezondheid. Het onderzoek toonde aan, dat naarmate de gewrichten ouder worden, de hoeveelheid FoxO-eiwitten in het kraakbeen afneemt. De wetenschappers ontdekten dat bij mensen met artrose de genen het proces van ‘autofagie’ minder goed aansturen. Bij autofagie breken beschadigde cellen zichzelf af om bouwstoffen te recyclen voor de aanmaak van nieuwe en gezonde kraakbeencellen.

Lubricine

In een eerdere studie gebruikten de onderzoekers muizen met een tekort aan FoxO in het kraakbeen. Er werd nauwkeurig geanalyseerd hoe deze eiwitten het onderhoud van kraakbeen beïnvloeden gedurende de volwassenheid. Het kraakbeen versleet sneller dan bij controlemuizen met voldoende FoxO-eiwitten in het kraakbeen. Bij de artrose-muizen werden defecten in autofagie én in het beschermingsmechanisme tegen schade door antioxidanten gevonden. Bovendien werd er niet genoeg lubricine aangemaakt. Dit is een smerende proteïne die het kraakbeen beschermt tegen slijtage door wrijving.

Kansrijke strategie

Om te bepalen of een therapeutische behandeling met FoxO voordelen biedt, heeft het team nu bij patiënten met artrose de activiteit van dit eiwit verhoogd. Ze ontdekten dat het niveau van lubricine én de activiteiten van de beschermende genen zich weer normaliseerden. De volgende stap is het ontwikkelen van geneesmiddelen die de werking van het FoxO-eiwit in het kraakbeen kunnen versterken. Dit is volgens de onderzoekers een kansrijke strategie om artrose te voorkomen en behandelen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 39    Gemiddelde: 4.5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties