Ontwikkeling van menselijke gewrichten kan risico op gewrichtsklachten verhogen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 feb 2017

De manier waarop de menselijke gewrichten zich door de generaties heen ontwikkelen, verhoogt de kans op een hogere prevalentie van gewrichtsontstekingen in de toekomst. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de Universiteit van Oxford in Engeland. Met behulp van interactieve 3D-modellen hebben ze geprobeerd te voorspellen hoe gewrichten zich zullen gaan ontwikkelen. En dat blijkt niet de goede kant uit te gaan…

Botscans van vroegere mensen

Het onderzoek is erop gericht om tot nieuwe inzichten te komen: hoe ontwikkelden gewrichtsklachten zich door de eeuwen heen? Ook is gekeken hoe de gezondheid wordt beïnvloed door toekomstige trends. Deze studie werd verricht op basis van 128 CT-scans van botten van moderne mensen, heel oude menselijke resten, apen en reptielen. Met behulp van een 3D-computer werden uit dit materiaal menselijke gewrichten gesimuleerd. Op basis van 3D-engineering en wiskundige formules werden de verschillen tussen de gewrichten zichtbaar gemaakt.

Vier of twee benen

Opmerkelijk is dat de ‘nek’ van het dijbeen bij de moderne mens breder is dan bij mensen van millennia geleden. Ten opzichte van dieren die op vier poten lopen is dit verschil nog groter. Dit heeft te maken met de andere steun die nodig is wanneer iemand op twee benen loopt in plaats van op vier poten. Het onderzoek wees uit dat als de trend van de afgelopen eeuwen doorzet, de ‘nek’ van het dijbeen in de toekomst nog breder gaat worden. Daardoor wordt de heup extra gevoelig voor de ontwikkeling van gewrichtsontstekingen.

Genetische veranderingen

“We hebben nu een goed inzicht gekregen hoe de vorm van onze gewrichten in de toekomst mogelijk gaat veranderen. Dit leidt tot nieuwe uitdagingen voor orthopedische chirurgen,”

aldus onderzoeksleider Paul Monk.

“Wij zien een grote toename van gewrichtsklachten in de schouder en knie. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe de gewrichten er vroeger uitzagen en hoe ze zich in de toekomst mogelijk geleidelijk zullen ontwikkelen. Daardoor kunnen we toekomstige gewrichtsproblemen misschien effectiever aanpakken door te anticiperen op genetische veranderingen.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.