Schorpioengif kan ernst Reumatoïde artritis verminderen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 mrt 2018

Een groep onderzoekers van het Baylor College of Medicine in Houston denkt dat het gif van schorpioenen mogelijk kan worden ingezet bij de behandeling van Reumatoïde artritis. Men heeft ontdekt dat één van de honderden componenten in dit gif de ernst van de klachten in diermodellen kan verminderen. Bovendien blijft deze behandeling zonder bijwerkingen.

Schorpioengif kan ernst Reumatoïde artritis verminderen

Achilleshiel

Volgens hoofdonderzoeker Beeton spelen specifieke cellen een belangrijke rol bij Reumatoïde artritis. Het gaat om fibroblast-achtige synoviocyten (FLS). Deze gaan van gewricht naar gewricht en scheiden daarbij bepaalde stoffen af die immuuncellen aantrekken. Deze immuuncellen veroorzaken ontstekingen in de gewrichten . Tot op heden is er nog geen behandeling die specifiek op FLS is gericht. Beeton en haar team zochten naar een ‘achilleshiel’ om te voorkomen dat deze cellen de gewrichten beschadigen.

Kaliumkanaal

In eerder onderzoek had het team al een kaliumkanaal op de FLS-cellen bij reumapatiënten ontdekt. Dit speelt een grote rol bij de ontwikkeling van Reumatoïde artritis. In deze nieuwe studie ging men op zoek naar een manier om dit kanaal te blokkeren. Eén van de honderden verschillende componenten van schorpioengif bleek het kaliumkanaal van FLS af te sluiten. Het gaat om iberiotoxine. Bij toediening aan ratten namen de ontstekingsreacties in het gewricht sterk af.

“Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, moet er nog veel meer onderzoek worden gedaan voordat deze component van schorpioengif gebruikt kan worden om Reumatoïde artritis te behandelen,”

zegt Beeton.

“We denken wel dat het gifbestanddeel iberiotoxine in de toekomst de basis gaat worden van nieuwe behandelingen voor deze chronische ziekte.”

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6    Gemiddelde: 4/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties