Sint Maartenskliniek stapt over op goedkoper reumamedicijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 jul 2016

Bijna 800 reumapatiënten die onder behandeling zijn bij de Sint Maartenskliniek krijgen voortaan Benepali. Dit nieuwe medicijn is gelijkwaardig aan het tot nu voorgeschreven middel Enbrel, maar het is de helft goedkoper. Dit levert deze gespecialiseerde kliniek forse kostenbesparingen op. Die besparing van kosten wordt besteed aan de kwaliteit en toegankelijkheid van de reumazorg in ons land.

Patent verlopen

enbrel kostenBenepali is een zogeheten biosimilar van het farmaceutische bedrijf Biogen.
Het is een zgn. ‘biological’ die identiek is aan het originele medicijn, waarvan het patent verlopen is. Dat is bij Enbrel nu het geval, waardoor ook andere farmaceutische bedrijven het middel eveneens op de markt mogen brengen. Benepali bevat dezelfde werkzame stof als de biological Enbrel. Zowel Enbrel als Benepali worden door middel van injecties toegediend en remmen de ontstekingen bij reumapatiënten omdat ze de ontstekingsfactor TNF-alfa remmen.
Het middel is werkzaam bij matige of ernstige reumatoïde artritis, artritis psoriatica, ernstige spondyloartritits (waaronder de ziekte van Bechterew) en matige tot ernstige psoriasis.

Minder roodheid

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid is een groot voorstander van het gebruik van biosimilars.

“Dit levert aanzienlijke besparingen van kosten op, terwijl de kwaliteit op niveau blijft. Ik hoop dat ook andere ziekenhuizen en behandelaars deze stap gaan ondernemen.”

Een behandeling met Enbrel kost per patiënt zo’n 10.000 euro per jaar. Deze kosten kunnen nu dus gehalveerd worden.

“Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Benepali even effectief en veilig is als Enbrel. Het geeft zelfs minder roodheid en irritatie op de plaats van de injectie.”

aldus de Sint Maartenskliniek.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.