‘Skeletleeftijd’ voorspelt kans op botbreuken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 mrt 2021

Niet uw leeftijd maar uw skeletleeftijd bepaalt uw kans op botbreuken. En deze ligt vaak hoger dan uw eigen leeftijd. Een Australisch onderzoekscentrum naar osteoporose heeft een rekenmodel ontwikkeld om deze skeletleeftijd nauwkeurig te kunnen bepalen. Dit moet mensen met broze botten aanzetten om eerder de hulp van een arts in te roepen.


Onderzoekers van het Garvan Institute of Medical Research in Australië hebben een computerprogramma ontwikkeld om de ‘skeletleeftijd’ te berekenen. Dit geeft een persoonlijke schatting van de kans om een bot te breken. Bovendien kan worden ingeschat hoe fracturen de levensverwachting kunnen beïnvloeden.

Osteoporose

“Een fractuur verkort de levensverwachting. Daarom is het opvallend dat slechts 20 procent van de mensen met osteoporose onder behandeling van een arts staan. Dat helpt om het verdere risico op botbreuken te verminderen. Het is dan ook opvallend, dat het merendeel van de mensen zeer nonchalant met botontkalking omgaan,” zegt professor Tuan Nguyen die het osteoporose-onderzoek van het instituut leidt. “De skeletleeftijd kan vaak hoger zijn dan de werkelijke leeftijd. Dat betekent dus een hoger risico op botbreuken. Met ons rekenmodel hopen we daarom mensen aan te moedigen om zich alsnog onder behandeling van een arts te stellen.”

Botdichtheid

Vanaf de leeftijd van 50 jaar breken één op de twee vrouwen en één op de drie mannen een bot. Studies hebben aangetoond, dat bij elke fractuur het risico op nieuwe botbreuken wordt verdubbeld. Dit verhoogt de kans op vroegtijdig overlijden met 50 procent. Om het geavanceerde rekenmodel te ontwikkelen, gebruikten het team de gegevens van de Garvan’s Dubbo Osteoporosis Epidemiology Study. Deze is in 1989 gestart en is de langstlopende studie naar osteoporose bij vrouwen en mannen. De skeletleeftijd wordt onder andere berekend op basis van leeftijd, botdichtheid, geschiedenis van eerder fracturen en andere gezondheidsproblemen.

Tweede botbreuk

“Met behulp van deze definitie schatten we bijvoorbeeld de skeletleeftijd van een man van 70 jaar met een fractuur in op 75. Maar na een tweede botbreuk stijgt deze naar 87 jaar. Met andere woorden: zijn risicoprofiel is hetzelfde als een 87-jarige zonder gezondheidsproblemen,” legt Nguyen uit. “De belangrijkste boodschap van onze studie is, dat het nooit te vroeg is om na te denken over de gezondheid van de botten. Wacht niet tot er iets gebroken is, maar neem tijdig preventieve maatregelen.” Het computerprogramma is voorlopig nog alleen toegankelijk voor artsen in Australië.

Gratis informatieboekje osteoporose

“Wacht niet tot er een breuk is opgetreden met nemen van preventieve maatregelen. Als uw skeletleeftijd hoger is dan uw werkelijke leeftijd, moet u medisch advies inwinnen bij uw arts over hoe u het hogere risico kunt beheersen,” aldus Nguyen.
Over de preventie tegen osteoporose heeft Bewegen zonder Pijn een uitgebreid boekje geschreven. Deze is exclusief via onze website verkrijgbaar. Download het Osteoporose boekje.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.