Slaap is sleutel tot minder chronische pijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 11 okt 2016

“Ik kan niet slapen als ik pijn heb.” Op basis van deze veel gehoorde klacht heeft de Universiteit van Warwick onderzocht hoe nadenken over pijn kan leiden tot slapeloosheid én nog meer pijn. Er werd aangetoond dat o.a. chronische pijnklachten bij rugpijn, fibromyalgie en reumatoïde artritis rechtstreeks samenhangen met negatieve gedachten over slapeloosheid en pijn.

Baanbrekende methode

slaap-chronische-pijnDe onderzoekers ontwikkelden een baanbrekende methode om de kwaliteit van slaap bij patiënten met langdurige pijn te meten. Deze werd getest op vier groepen patiënten met chronische pijn en een slechte nachtrust. Het resultaat was opvallend. Mensen die denken dat ze door de pijn niet kunnen slapen, hebben meer kans om te lijden aan slapeloosheid. Daardoor neemt de pijn verder toe. Na het volgen van een cursus om de nachtrust te bevorderen, nam de slaapbereidheid toe én de pijn nam af.

Onderdeel pijnbestrijding

“Gedachten kunnen direct of indirect van invloed zijn op emoties en gedrag. Dus ook op hoe we denken over de gevolgen van chronische pijn op slaap. Als deze gedachten negatief zijn met betrekking tot de slaap, dan zal de pijn inderdaad een verstorende factor voor de nachtrust zijn. Dit leidt alleen maar tot nog meer pijn,”

aldus één van de onderzoekers.

“Het bevorderen van een goede nachtrust zal dan ook onderdeel moeten gaan aanmaken bij behandelingen voor pijnbestrijding.”

Bron

Een samenvatting van de originele publicatie (Engels) is hier te lezen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.