Kan slaaphormoon beschadigd kraakbeen bij artrose herstellen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 sep 2022

Wereldwijd zoeken wetenschappers naar een behandeling om artrose te voorkomen of te genezen. Er is nu zeer interessant nieuws uit China te melden. Onderzoekers denken dat injecties met het slaaphormoon melatonine beschadigd kraakbeen kan herstellen.

Melatonine helpt niet alleen om goed te slapen, maar kan ook een mogelijke behandeloptie zijn bij artrose. Volgens wetenschappers aan de Soochow University in China kan dit slaaphormoon de slijtage van kraakbeen stoppen en het afbraakproces zelfs omkeren. De Chinezen ontwikkelen nu een behandeling, waarbij afbreekbare microbolletjes – geladen met melatonine – in het aangetaste gewricht worden geïnjecteerd.

Nieuw kraakbeen

Melatonine is een hormoon dat een rol speelt in het slaap- en waakritme van ons lichaam. Het wordt door de pijnappelklier in de hersenen aangemaakt als het donker wordt. Daardoor wordt u slaperig. Als de zon weer opkomt, neemt de productie van dit slaaphormoon af, zodat u weer wakker wordt. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat melatonine ook andere functies in het lichaam vervult. Er zijn aanwijzingen dat het bijvoorbeeld ook een celbeschermende en ontstekingsremmende werking heeft. Nu hebben wetenschappers van de Soochow University in China een opvallende studie over melatonine gepubliceerd. Daarin wordt gesuggereerd dat dit hormoon de afbraak van kraakbeen kan voorkomen en de groei van nieuw weefsel kan stimuleren.

Verminderd ontstekingen

De Chinese studie werd uitgevoerd op konijnen. Het injecteren van een melatonine-oplossing in versleten kniegewrichten leidde tot de productie van nieuwe kraakbeencellen. Deze test werd ook in een laboratorium uitgevoerd op menselijk weefsel dat afkomstig was van artrosepatiënten. De productie van kraakbeencellen nam met 24 procent toe. Het hormoon verminderde eveneens ontstekingen die het afbraakproces van kraakbeen verder kunnen versnellen.

Circadiaans ritme

De eerste reactie op deze Chinese bevindingen, komt van professor Leela Biant. Zij is als orthopedisch chirurg verbonden aan het Manchester University Hospital in Engeland. Zij is al sinds 2014 betrokken bij twee langdurige studies naar hoe een verstoring van het circadiaans ritme een rol speelt bij artrose en reumatoïde artritis.
“Het circadiaans ritme wordt gestuurd door de biologische klok van het lichaam en bepaalt het 24-uurs ritme van rust, herstel en groei van alle lichaamscellen. Dus ook die van het kraakbeen,” zegt Biant. “De Chinese bevindingen zijn nog pril, maar melatonine als behandeling bij artrose is een interessante optie die we verder moeten onderzoeken.”

In dit artikel kunt u meer lezen over de invloed van het circadiaanse ritme op uw gezondheid in het algemeen en uw gewrichten in het bijzonder.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.