Dertig procent van de volwassenen heeft last van slijtage van de rug

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 14 jun 2018

Onderzoekers uit Boston melden dat ruim dertig procent van de mensen tussen de 40 en 59 jaar last heeft van matige tot ernstige degeneratieve discopathie. Bij deze aandoening lekt door een blessure of slijtage gelatine uit de tussenwervelschijven. Daardoor worden deze schijven platter, zodat er minder ruimte tussen de ruggenwervels ontstaat. Doordat de harde oppervlakten over elkaar gaan schuren, kunnen er pijn en ontstekingen ontstaan.

slijtage in de rug

Kraakbeen afgebroken

Het Hebrew Senior Life Institute for Aging Research en het Boston Medical Center constateren ook, dat meer dan de helft van de mensen tussen de 40 en 59 jaar lijdt aan matige tot ernstige spinale artrose. Bij deze aandoening wordt het kraakbeen van de gewrichten en schijven in de nek en onderrug afgebroken met een versleten rug als gevolg. Daarnaast vond men uit, dat het aantal gevallen van degeneratieve discopathie en spinale artrose met meer dan 50 procent toenam in de leeftijd van 60 tot 89 jaar.

Veelvoorkomende oorzaak

Om deze resultaten te achterhalen, gebruikten wetenschappers CT-scans die zes jaar na elkaar werden genomen om de ernst van beide aandoeningen vast te kunnen stellen.
Onderzoekster professor Elisabeth Samelson:

“Slijtage van de rug is een veelvoorkomende oorzaak van pijn en verminderd functioneren. Desondanks is er weinig bekend over de frequentie en progressie van degeneratieve discopathie en spinale artrose. Met dit onderzoek hebben we dat zichtbaar proberen te maken.’’

Bron

De samenvatting van het originele onderzoek vindt u online.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties