Sporten met artrose of artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 okt 2015

Is bewegen goed voor artrose?

Veel mensen met artrose of reumatoïde artritis hebben de neiging om hun lichaam zoveel mogelijk rust te geven. Toch is het beter om het aangetaste gewricht regelmatig te blijven bewegen. Daardoor blijven de spieren sterk, zodat ze voor meer steun zorgen. Dit vermindert de pijn en stijfheid. Daarnaast helpt sporten om meer conditie op te bouwen en om af te vallen. En minder lichaamsgewicht betekent minder druk op de aangetaste gewrichten.

Sporten met artrose of artritis

Welke sport is goed voor artrose?

Vele bewegingsvormen kunnen helpen om uw gewrichten soepel en comfortabel te houden bij artrose. Kies wel voor een bewegingsvorm waarbij de gewrichten zo weinig mogelijk belast worden. De volgende sporten zijn geschikt voor mensen met gewrichtsklachten.

Is wandelen goed voor artrose?

Op een rustig tempo wandelen is een goede training voor de beenspieren, waarbij de knie- en enkelgewrichten nauwelijks belast worden. Kies in het begin voor een rustig tempo. En als uw conditie is opgebouwd, mag u gerust wat steviger gaan doorwandelen. Hardlopen wordt afgeraden. De gewrichten moeten dan steeds de klap opvangen wanneer uw voeten de grond raken. Bij Nordic Walking verbrandt u overigens meer calorieën dan bij gewoon wandelen. Een prima bewegingsvorm dus voor mensen met gewrichtspijn én overgewicht.

Is zwemmen goed voor artrose?

Tijdens het zwemmen traint u bijna alle spieren van uw lichaam. Omdat het water uw lichaam omhoog duwt, heeft u overal ondersteuning. Daardoor is de belasting van de gewrichten minimaal. Uw spieren doen dus het werk en worden bij een paar keer per week zwemmen snel sterker.

Is fietsen goed voor artrose?

Op de fiets hoeven uw benen het lichaamsgewicht niet te dragen. Daardoor worden de gewrichten in de benen nauwelijks belast. Deze bewegingsvorm maakt de spieren in boven- en onderbenen en rondom het kniegewricht soepeler en sterker.

Is golfen goed voor artrose?

Golf is – mits goed uitgevoerd – een goede sport bij gewrichtspijn. Door van green naar green te lopen, legt u lange afstanden af. Daardoor worden de beenspieren goed getraind. Het is wel verstandig om daarnaast de spieren in de onderarmen te trainen. Dit voorkomt dat gewrichten in rug en armen te zwaar belast worden als u een bal slaat.

Is yoga goed voor artrose?

Uit een recent Amerikaans onderzoek blijkt dat yoga een goede bewegingsvorm is voor patiënten met artrose of reumatoïde artritis. Binnen acht weken hadden de deelnemers minder pijn, meer energie en een betere stemming.

Is krachttraining goed voor artrose?

Veel mensen vragen ook welke sport het meest geschikt is bij heupartrose. Uit onderzoek blijkt, dat krachttraining een goed effect heeft op de klachten. Ook bij andere vormen van artrose overigens. Krachttraining vermindert gewrichtspijn en stijfheid. Diverse onderzoeken gepubliceerd in het tijdschrift Reumatology laten het positieve effect zien van het versterken van de spiergroepen rond de aangetaste gewrichten.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties