Yoga verbetert symptomen artrose en reumatoïde artritis

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 okt 2015

Yoga bij artroseAcht weken yogalessen verbetert de psychische en lichamelijke gezondheid en de kwaliteit van leven van patiënten met artrose en reumatoïde artritis. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door Susan Barlett. Zij is als hoofddocent Geneeskunde verbonden het Johns Hopkins Arthritis Center te Baltimore.

Aan dit onderzoek namen 75 mensen deel, die last hadden van knie-artrose of reumatoïde artritis. Een deel daarvan werd op een wachtlijst geplaatst. De rest volgde acht weken lang tweemaal per week yogalessen. Voor en na de yogasessies werd het geestelijk en lichamelijk welzijn beoordeeld door onderzoekers die niet wisten of de patiënt op de wachtlijst stond of actief deelnam aan de yogalessen. De yogagroep liet een verbetering van 20% van artrose symptomen zien in vergelijking met de wachtlijstgroep. Zij hadden minder pijn, meer energie en een betere stemming. Ook waren zij beter in staat om thuis en op het werk lichamelijke taken te verrichten. Er kan bij de patiënten overigens natuurlijk wel sprake zijn van een aanzienlijk Placebo-effect: hoewel de onderzoekers niet wisten welke patiënten actief deelnamen aan de lessen, wisten de patiënten dit natuurlijk zelf wél.

Veilig en effectief

In Amerika is yoga met een sterke opmars bezig. Ongeveer 1 op de 10 Amerikanen doet aan yoga om de gezondheid en conditie te verbeteren. Daarom besloot Barlett om het effect van deze ontspannende bewegingstherapie eens te onderzoeken bij patiënten met artrose en reumatoïde artritis. “Yoga is bijzonder geschikt voor deze groepen. Het is een combinatie van lichamelijke inspanning en ontspanningstechnieken, die zich richt op de beperkingen die kunnen veranderen van dag tot dag. Het doel van het onderzoek was om na te gaan of yoga bij artrose en reumatoïde artritis veilig en effectief is.” De instructeurs waren ervaren yoga-therapeuten met extra training om de poses aan te passen aan de kwetsbare gewrichten.

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.