Stamcellen verbeteren kwaliteit van leven bij artrose met 290%

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 jun 2019

Artrosepatiënten kunnen in Nederland nog nergens terecht voor stamceltherapie. Het is niet de vraag of deze behandeling ooit in ons land gegeven zal worden, maar wanneer. Australische wetenschappers zijn er van overtuigd dat stamceltherapie voordelen biedt in de behandeling van artrose. Een internationale studie toonde aan, dat de slijtage wordt gestopt en de aangroei van nieuw kraakbeen wordt bevorderd.


Het Melbourne Stem Cell Center heeft onlangs de resultaten van een wereldwijd onderzoek naar stamceltherapie bij artrose bekend gemaakt. Volgens professor Julie Freitag – die leiding geeft aan dit toonaangevende onderzoek – verbetert deze behandeling de kwaliteit van leven met maar liefst 290 procent. Uit de studie bleek dat de slijtage stopte en nieuw kraakbeenweefsel aangroeide.

Nieuw tijdperk

Freitag vindt dat er nu overtuigend bewijs is, dat stamceltherapie klinische voordelen biedt in de behandeling van artrose. Alles wijst er volgens hem op dat binnenkort een nieuw tijdperk aanbreekt, waarin stamceltherapie in de behandeling van artrose een prominente plaats gaat innemen. Tot nu toe zijn de enige opties nog ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) en gewrichtsvervangingen.

Slijtage gestopt

Bij 85 procent van de patiënten werd binnen een maand na de behandeling een dramatisch afname van de pijn waargenomen. Bovendien werd een grote toename in de beweeglijkheid van de gewrichten geconstateerd. Dit resulteerde in een verdrievoudiging van de kwaliteit van leven score (290 procent). De progressie van de artrose stopte bij 89 procent van de deelnemers die meerdere stamcelinjecties hadden gehad. Bovendien werd er bewijs gevonden van hernieuwde kraakbeengroei.

Actieve levensstijl

Volgens Freitag kan stamceltherapie een deel van de puzzel zijn bij het beheersen van artrose.

“Maar het vervangt niet de maatregelen die patiënten zelf kunnen nemen om gewrichtsslijtage te voorkomen. Zoals een actieve levensstijl en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht.”

In Nederland worden nog geen injecties met stamcellen gegeven. Wel loopt er momenteel een groot Europees onderzoek naar stamceltherapie bij knie-artrose. Het zal nog even duren voordat de – hopelijk positieve resultaten – naar buiten komen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 6   Gemiddelde:  3.8/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties