Sterke quadriceps verminderen risico op knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 28 feb 2017

De spieren van de onderste ledematen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van knie-artrose. Spierzwakte is al eerder geïdentificeerd als een mogelijke risicofactor. Maar volgens wetenschappers is er ook een verband tussen de snelheid waarmee de quadriceps kracht kunnen ontwikkelen en knie-artrose.

Vierhoofdige dijspier

De musculus quadriceps femoris of vierhoofdige dijspier is een vierkoppige skeletspier die aan de voorzijde van de dij vast zit. De spieren van de quadriceps zorgen ervoor, dat de spieren van het kniegewricht zich kunnen strekken. Het Kansas Medisch Centrum in Amerika onderzocht onlangs de relatie tussen het functioneren van deze spier en de ontwikkeling van knie-artrose. Gedurende deze studie werden 3996 volwassenen met een mogelijk risico op knie-artrose 12 maanden lang gevolgd. Een andere groep werd 36 maanden lang gevolgd. Deze deelnemers hadden een knieblessure of leden aan reumatoïde artritis.

Speciale stoel

Eerst werd met een speciale stoel en kabel de kracht en snelheid opgemeten waarmee het been kon worden uitgestrekt. Daarna moesten de deelnemers 20 tot 400 meter lopen. Vervolgens werd de snelheid opgemeten, waarmee de personen vanuit een zittende positie konden opstaan. De snelheid waarmee de quadriceps kracht konden ontwikkelen werd gecategoriseerd als laag, medium of hoog. De kniefunctie van deelnemers met een medium en hoge score, bleek niet verslechterd te zijn. Dat was wel het geval bij mensen die een lage score behaalden.

“Bij mensen bij wie de quadriceps traag reageren, kan de knie-functie in de toekomst verslechteren,”

aldus één van de onderzoekers.

“We weten nu dat het versterken van de spierkracht van de quadriceps kan beschermen tegen knie-artrose.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.