Daarom verergert suiker de pijn bij artrose en reumatoïde artritis

Volgens het Diabetes Fonds eet een Nederlander dagelijks gemiddeld 110 gram aan suiker. Dat is maar liefst 10.000 (40 kilo) suikerklontjes per jaar. Dat is veel te veel. En dat geldt zeker voor mensen met artrose en reumatoïde artritis. Suiker wakkert ontstekingen aan en breekt kraakbeen af. Hoe kunt u uw suikerinname verminderen?


Suiker is in principe een nuttige voedingsstof. Het is de brandstof die uw lichaam van energie voorziet. Deze zoete stof komt van nature voor in veel gezonde voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en zuivel. Er kunnen echter problemen ontstaan als u overdrijft met toegevoegde suikers die worden aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen en frisdranken. Overconsumptie kan leiden tot onder andere obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs problemen met uw gebit. Bovendien kan een overmatige consumptie van toegevoegde suiker de gewrichtsontstekingen bij artrose, reumatoïde artritis en andere reumatische aandoeningen verergeren. In dit artikel geven wij u tips om de suikerinname te verminderen, zonder dat u deze zoete smaakmaker gaat missen.

Suiker zorgt voor meer ontstekingseiwitten

Reumatische aandoeningen – zoals artrose en reumatoïde artritis – worden gekenmerkt door hoge cytokinespiegels. Dit zijn ontstekingseiwitten die pijn, stijfheid en zwelling in uw gewrichten veroorzaken. Door het consumeren van teveel toegevoegde suikers worden er meer van deze ontstekingseiwitten in uw lichaam vrijgegeven. Daardoor nemen de reumatische klachten alleen maar toe.
“Het overmatig gebruik van voedingsmiddelen met veel suiker stimuleert ook de eetlust. Dit veroorzaakt gewichtstoename,” legt de Amerikaanse voedingswetenschapper Jody Dubost uit. “Als je te zwaar bent, gaat het vetweefsel hormonen produceren die de ontstekingsprocessen verder aanwakkeren. Bovendien legt zwaarlijvigheid meer druk en stress op de gewrichten. Dit verergert niet alleen de pijn, maar kan ook slijtage aan het kraakbeen in met name de knieën en heupen versnellen.”

Suiker breekt kraakbeen af

Er is echter nog een ander mechanisme dat ervoor zorgt dat overmatig gebruik van suikers slecht is voor de gewrichten. Ze dragen bij aan een proces dat glycatie wordt genoemd. Dit vindt plaats wanneer suiker zich gaat binden aan eiwitten. Daardoor ontstaan ‘Advanced Glycation Endproducts’ of AGE’s. Deze verbindingen versnellen de afbraak van weefsels. AGE’s spelen dus een belangrijke rol in het verouderingsproces en er wordt vermoed dat ze bijdragen aan veel leeftijd gerelateerde chronische ziekten. Studies hebben aangetoond dat ophoping van AGE’s in gewrichtsweefsel de afbraak van kraakbeen versnelt. Dit leidt dus tot artrose.

Hoe overmatige suikerinname tegen te gaan?

Uiteraard kunt u suiker niet volledig uitsluiten in uw dieet. Bovendien heeft u deze voedingsstof dagelijks nodig voor voldoende energie. Maar u kunt uw suikerinname wel verminderen om de pijn en stijfheid in uw gewrichten te verzachten. Hier een aantal tips die u daarbij kunnen helpen.

1) U kunt niet zonder twee klontjes suiker in uw ochtendkoffie, maar wel leven zonder een dessert na de avondmaaltijd? Laat het dessert dan staan. Schakel na een week over naar één klontje in uw koffie. Of nog beter: vervang de suiker door een zoetstof, zoals Stevia. Door heel langzaam uw gewoonten te veranderen, houdt u het langer vol.

2) Laat frisdranken voortaan links liggen. Deze leveren immers de grootste bijdrage aan onze suikerinname. Zo bevat een halve liter van een populaire frisdrank maar liefst 16 theelepels suiker. Drink liever mineraalwater – eventueel met een smaakje –, kokoswater of Rivella.

3) Veel voedingsmiddelen bevatten verborgen suikers. Controleer daarom eerst op het etiket de ingrediëntenlijst. Dit geeft u een idee wat er in voedsel zit dat u regelmatig eet. Zit er te veel suiker in? Ga dan door het vergelijken van de etiketten op zoek naar gezondere alternatieven. Er zijn overigens 61 verschillende namen voor suiker die op voedseletiketten worden vermeld, zoals sucrose en fructose-glucosestroop, rietsuiker, dextrose, invertsuiker, maltose en rijstsiroop. Ze tellen nog steeds mee als toegevoegde suiker. Dat geldt ook voor honing en melasse.

4) Verklein uw porties met voedsel dat suiker bevat. Kies voor één bolletje ijs in plaats van een ijscoupe. Neem een apart verpakt chocolaatje in plaats van een hele reep. En koop uw favoriete snoep in de kleinste verpakking die u kunt vinden.

5) Eén eetlepel ketchup bevat bijna een hele theelepel suiker. Ook sauzen in een potje bevatten verrassend veel suiker. Kies daarom voor andere smaakmakers, zoals kruiden en specerijen.

6) Wanneer u ‘vetarm’ op een etiket ziet staan, gaat u er natuurlijk van uit dat dit voedingsmiddel gezonder is. Niets is minder waar. Deze producten bevatten vaak meer suikers dan hun ‘volvette’ tegenhangers. De fabrikanten verwijderen weliswaar het vet, maar voegen suiker en zout toe om het voedingsmiddel beter te laten smaken. Dus u kunt beter voor de volvette variant kiezen als u uw suikerinname wilt verlagen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen