Tatoeage kan gewrichtspijn veroorzaken

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 jul 2018

Gebruikt u medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken? Dan is het beter om geen tatoeage te laten zetten. Een Engelse vrouw die dit wel heeft gedaan, hield daar chronische pijn in haar dij en knie aan over. Lees het hele verhaal.

Gewrichtspijn

Het laten aanbrengen van een tatoeage wordt steeds populairder. Niet alleen bij jongeren. Ook steeds meer ouderen laten deze permanente versierselen op hun lichaam aanbrengen. Een tatoeage kan echter voor een aantal onverwachte complicaties zorgen als het immuunsysteem verzwakt is. Deze waarschuwing komt omdat een vrouw een paar maanden nadat ze getatoeëerd was, last kreeg van chronische gewrichtspijn.

Longtransplantatie

Artsen beschrijven in het Engelse medische tijdschrift BMJ Case Reports hun ervaringen met een vrouw die leed aan chronische gewrichtspijn in haar linkerheup en -knie. Nadat ze in 2009 een dubbele longtransplantatie had gehad, gebruikte ze medicijnen om haar immuunsysteem te dempen. Een paar jaar later had de vrouw een tatoeage op haar rechterbeen laten zetten. Omdat dit zonder nadelige gevolgen was, besloot ze twee jaar later ook haar linkerdij onder handen te laten nemen. Negen dagen daarna kreeg ze echter hevige pijn in de knie en dij aan de kant van de verse tatoeage. Daardoor moest ze sterke pijnstillers gaan gebruiken.

Reumatoloog

Hoewel de pijn na verloop van tijd begon af te nemen, bleef haar linkerbeen na 10 maanden nog steeds gevoelig. Daarom werd ze door haar huisarts doorverwezen naar een reumatoloog. Alle onderzoeken wezen uit, dat er geen sprake was van reumatoïde artritis of een andere gewrichtsaandoening. Uiteindelijk toonde een biopsie van haar dijspier een chronische ontsteking aan. Artsen vermoeden dat deze ontsteking is ontstaan door het tattoo-proces zelf. De effecten werden vervolgens versterkt door het verzwakte immuunsysteem.

Systematische ontstekingen

Volgens de artsen is het algemeen bekend dat inkt of kleurstof in tatoeages een reactie kunnen veroorzaken. Dat kan variëren van lichte huidirritatie tot systematische ontstekingen. Ze waarschuwen dat mensen zich bewust moeten zijn van het potentiële risico van een tatoeage bij een verzwakt immuunsysteem. De vrouw kreeg fysiotherapie om haar dijspieren te versterken. Na een jaar begonnen de symptomen af te nemen. Drie jaar later was ze volledig van de pijn verlost.

Bronartikel

Het volledige artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 7    Gemiddelde: 2.9/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties