Utrechtse onderzoekers werken aan tweede fase veelbelovend reuma-medicijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 okt 2016

Het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat de volgende fase in van het veelbelovende reuma-medicijn Synerkine. Dit nieuwe middel wordt in de toekomst getest bij mensen. Het bestaat uit twee eiwitten, die in combinatie ontstekingen én kraakbeenschade blijken af te remmen. Althans tijdens laboratoriumproeven. Daarom gaan de onderzoekers kijken of deze goede resultaten straks ook in de klinische praktijk behaald kunnen worden.

Langer in de bloedbaan

synerkine-reuma-medicijnHet remmen van de ontstekingen én het voorkomen van verdere kraakbeenschade lijkt de ultieme oplossing voor artrose-patiënten. Maar ook voor mensen met reumatoïde artritis en chronische pijn zou Synerkine een welkome remedie zijn. Aanvankelijk werden de eiwitten in dit medicijn nog te snel uit het lichaam afgevoerd door de lever en de nieren. Door de eiwitmoleculen te veranderen, zijn de onderzoekers erin geslaagd om Synerkine vier keer langer in de bloedbaan te houden. Dit geeft een betere werking. Er wordt nu gewerkt om de aanwezigheid van Synerkine in de gewrichten te verlengen. Daarvoor is een speciale gel ontwikkeld, die in het aangedane gewricht wordt gespoten. Synerkine is dus een middel dat in het gewricht wordt gespoten en dan lokaal zijn werk doet.

Lang traject te gaan

De laboratoriumtesten zijn zo succesvol, dat de onderzoekers het aandurven om Synerkine op mensen te testen. Er moeten eerst nog fondsen geworven worden om dit medicijn in grote hoeveelheden aan te kunnen maken. Ook als het benodigde geld binnen is, kan het nog een aantal jaren duren voordat het medicijn bij mensen uitgetest kan worden. Synerkine heeft dus nog een lang traject te gaan.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.