Vermoeide reumapatiënt heeft baat bij beweging

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 nov 2015

Patiënten met reumatoïde artritis klagen vaak over vermoeidheid. Door dagelijks te bewegen kunnen deze klachten verbeteren. Dat blijkt uit een onderzoek van Sanne Rongen – van Dartel van het Radboudumc. Ze concludeert dat reumapatiënten in een vicieuze cirkel belanden. Door de vermoeidheidsklachten bewegen ze steeds minder. En dit zorgt ervoor dat ze zich nog futlozer gaan voelen. Daardoor doen ze steeds minder in het dagelijks leven. Deze negatieve spiraal kan worden omgebogen door juist meer beweging te nemen.

Minder moe door regelmatige bewegingSporten met artrose of artritis

Rongen – van Dartel liet deelnemers liet de deelnemers aan haar studie gedurende veertien dagen een vragenlijst bijhouden. Deze vragen gingen over hun vermoeidheid en het bewegingspatroon. Actievere reumapatiënten bleken minder moe te zijn. Meer bewegen kan dan ook helpen om fitter en energieker te worden. Het volgen van een gericht inspanningsprogramma gericht op fit worden lijkt nog meer resultaat op leveren. Het is al bekend dat zeer regelmatige beweging de algemene conditie van reumapatiënten verbetert én de ziekteverschijnselen vermindert.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties