Vetzuur DHA remt Lupus af

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 nov 2016

Een onderzoeksteam van de Amerikaanse Michigan State University heeft aanwijzingen gevonden, dat het Omega-3 vetzuur DHA mogelijk kan helpen bij Lupus en andere auto-immuunziekten. Dit vetzuur zit in vette zeevis, zoals zalm, makreel en haring. Ook zit DHA in visolie supplementen.

DHA blokkeert kwarts

Lupus is een auto-immuunziekte die in meerdere vormen kan voorkomen. De bekendste zijn Cutane Lupus Erythematodes (CLE) – die alleen de huid treft – en Systemische Lupus Erythematodes (SLE). Bij de SLE-variant treden er klachten op aan allerlei interne organen en gewrichten. De onderzoekers ontdekten dat deze ziekte kan ontstaan wanneer het giftige mineraal kwarts in aanraking komt met het immuunsysteem. DHA-inname bleek de activering van de ziekte via deze kwarts-koppeling te voorkómen.

Een door de onderzoekers gepresenteerde schematische weergave van de auto-immuunreactie die door kwarts zou worden gestimuleerd. Rechts is met rode pijlen aangegeven op welke stappen DHA mogelijk een blokkerende werking heeft.

Een door de onderzoekers gepresenteerde schematische weergave van de auto-immuunreactie die door kwarts zou worden gestimuleerd. Rechts is met rode pijlen aangegeven op welke stappen DHA mogelijk een blokkerende werking heeft. Bron afbeelding: zie link naar bronartikel beneden.

Omgevingsfactoren

Lupus wordt aangemerkt als een genetische ziekte die niet alleen veroorzaakt kan worden door het inademen van kwartskristallen. Ook omgevingsfactoren spelen een rol, zoals blootstelling aan de zon. Kwartskristallen komen vaak vrij in de landbouw, bouw en mijnbouw. Werknemers kunnen deze minerale stof inademen. Tijdens een preklinische studie werd het effect van DHA-inname onderzocht op de longen bij vrouwelijke muizen met genetische aanleg voor Lupus. Zij werden blootgesteld aan kwarts. Bij de muizen die DHA kregen, werd het ontstaan van Systemische Lupus voorkomen. Verder onderzoek zal nog moeten uitwijzen via welke mechanismen DHA de muizen beschermd heeft tegen het ontstaan van kwarts-gestimuleerde SLE. En het moet natuurlijk nog opgehelderd worden in hoeverre dit ook bij mensen op die manier werkt.

Bron

Het hele (Engelstalige) onderzoeksartikel is hier online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.