Ierse onderzoekers: “Vitamine D versterkt immuunsysteem tegen infecties”

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 apr 2020

Het Trinity College Dublin heeft recent een rapport uitgebracht over de cruciale rol van vitamine D bij het voorkomen van luchtweginfecties. De onderzoekers dringen aan om juist in deze moeilijke maanden een supplement te nemen dat deze weerstand verhogende vitamine bevat. In Ierland heeft één op acht van de volwassenen een tekort aan vitamine D.

vitamine d
Onderzoekers aan het Trinity College Dublin stellen dat vitamine D een cruciale rol speelt bij het voorkomen van luchtweginfecties, het verminderen van antibioticagebruik en het versterken van het immuunsysteem tegen infecties. Begin april publiceerden zij hun bevindingen in het rapport: ‘Vitamine D-tekort in Ierland – implicaties voor COVID 19”. Daarin wordt het belang van een verhoogde inname van deze vitamine benadrukt. “Eén op de acht Ierse volwassenen onder de 50 heeft een tekort aan vitamine D.”

Hoe wordt vitamine D aangemaakt?

Vitamine D wordt in de huid geproduceerd door het lichaam slechts 10-15 minuten per dag bloot te stellen aan de zon. Dat gebeurt vooral in de periode van maart tot september. Maar ook dan blijft het een uitdaging om zelf voldoende vitamine D te produceren. Bij bewolking en regenachtig weer neemt de aanmaak van vitamine D in de huid door gebrek aan zonneschijn af. Het goede nieuws is, dat een tekort kan worden verholpen door het eten van vette vis, eieren, granen en zuivelproducten. Dit zijn belangrijke bronnen van vitamine D. Ook kan de hoeveelheid vitamine D in het lichaam op peil worden gehouden met een voedingssupplement.

Wie heeft er extra vitamine D nodig?

De onderzoekers van het Trinity College raden volwassen boven de 50 aan om het hele jaar door vitamine D supplementen te nemen. Dat geldt ook voor mensen die weinig aan de zon worden blootgesteld of een minder gezond voedingspatroon er op na houden. Mensen die veel aan huis gebonden zijn – en dat zijn we deze periode bijna allemaal – wordt ook extra suppletie aangeraden. In de categorie met een hoog risico vallen verder personen die zwaarlijvig zijn, te weinig lichaamsbeweging hebben of last hebben van astma of een chronische longziekte.

Botgezondheid

Hoofdonderzoeker professor Rose Anne Kenny zegt in haar commentaar: ”Wij hebben aanwijzingen dat vitamine D een rol speelt bij de preventie van infecties aan de luchtwegen. Hoewel wij niet specifiek op de hoogte zijn van de rol van vitamine D bij COVID-19 infecties, kan het verbeteren van de immuunrespons een bijdrage leveren aan het behoud van de gezondheid. Ook als het om die van de botten en spieren gaat.”
Mede-onderzoeker Dr. Eamon Laird voegt eraan toe: “Onze bevindingen tonen aan dat oudere volwassenen een hoog vitamine D-tekort hebben. Dit kan een aanzienlijk negatief effect kan hebben op hun immuunrespons bij infecties. Er is nu een nog groter risico op een tekort bij iedereen, omdat we noodgedwongen meer tijd in huis moeten doorbrengen.”

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.