Deze vitamine vermindert pijn bij knieartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 aug 2022

Een hogere inname van vitamine K kan de pijn en stijfheid in het kniegewricht verminderen. Dat blijkt uit een klinische studie die door een universiteit in China is uitgevoerd. Het effect op het beschadigd kraakbeen zelf is nog onduidelijk.

Een hogere inname van vitamine K vermindert de klachten bij patiënten met knieartrose. Dat is het resultaat van een tweejarige studie die is uitgevoerd door de afdeling Reumatologie van het Medisch Centrum van de Sun Yat-Sen University in Guangzhou.
“Tot nu toe is er nog geen studie die onderzoekt of vitamine K de symptomen van knieartrose kan verminderen,” zegt de Chinese hoofdonderzoeker Zetao Liao. “Daarom is het bewijs dat vitamine K helpt bij knieartrose nog steeds onvoldoende. Dit hebben wij nu proberen aan te tonen.”

MRI-scan

Voor deze studie selecteerden Liao en zijn team 212 mensen van 50 tot 79 jaar met minimaal zes maanden artrose én kniepijn. Deelnemers vulden, gedurende 24 maanden, bij elk bezoek aan het ziekenhuis een vragenlijst in. De symptomen werden gemeten aan de hand van de McMaster University Osteoartritis Index (WOMAC). Dit is een veelgebruikte vragenlijst om de toestand van patiënten met artrose in de knie of heup te evalueren, waaronder pijn, stijfheid en beweeglijkheid. Ook moesten de patiënten steeds een enquête invullen over hun voeding en fysieke activiteiten. Verder werd er een MRI-scan van het aangetaste kniegewricht gemaakt.

Beschadigd kraakbeen

Volgens de onderzoekers zorgde een hogere vitamine K-inname voor een significante afname van de totale WOMAC-score. MRI-scans toonden echter geen verband aan tussen de hogere inname van vitamine K en het herstel van beschadigd kraakbeen.
“De relatie tussen een hogere vitamine K-inname en verminderde symptomen bij patiënten met knieartrose is in deze studie aangetoond,” zegt Liao. “Het effect op beschadigd kraakbeen is nog onduidelijk en vereist nader onderzoek.”

De studie geeft geen details over de inname van vitamine K. Het advies is om vitamine K2 te nemen, omdat deze vorm sneller door het lichaam wordt opgenomen. De maximaal veilige dosering is 120 microgram per dag.
Gebruikt u bloedverdunners? Dan moet u oppassen met het gebruik van extra vitamine K, omdat deze vitamine stollingseiwitten aanmaakt. De meeste bloedverdunners werken vitamine K tegen, zodat u minder van deze stollingseiwitten produceert.

 

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.