Voeding heeft een grotere invloed op botsterkte dan lichaamsbeweging

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 nov 2018

De combinatie lichaamsbeweging én mineraalrijke voeding is het beste voor het behoud van sterke botten. Veel ouderen stoppen echter met sporten. Neemt daardoor de kans op botontkalking toe of kunnen ook alleen voedingssupplementen de botten in een goede conditie houden?

Voeding botsterkte osteoporose
Wat heeft nu meer effect op de botsterkte: voeding of lichaamsbeweging? Dit is een vraag die wetenschappers en fitnessexperts al heel lang bezig houdt. Het antwoord komt nu van de Universiteit van Michigan. Voedingssupplementen hebben een grotere impact op de botmassa dan oefentraining.

Botmineralen

Tijdens dit onderzoek kregen muizen acht weken training en daarna acht weken een voedingssupplement én training. Daarna kregen de knaagdiertjes alleen nog een dieet dat was aangevuld met botmineralen. Dit leverde verrassende resultaten op. Mineraalrijke voeding bleek meer positieve effecten op de botmassa en botsterkte te hebben dan lichaamsbeweging.

Botontkalking

“Deze resultaten suggereren, dat de consumptie van een mineraalrijk dieet een gunstig effect heeft op het voorkomen van osteoporose. Dit gebeurt in ieder geval bij muizen,”

aldus professor Kohn van de Universiteit van Michigan. Hij benadrukt dat de combinatie lichaamsbeweging en een mineralensupplement elkaar versterken als het om het verkrijgen van sterke botten gaat.

“Alleen stoppen vooral veel ouderen met sporten. Daarom is het nu belangrijk om deze ontdekking te vertalen van muizen naar mensen. Een dieet is voor veel mensen immers gemakkelijker vol te houden dan lichaamsbeweging.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.