Vrouwen met osteoporose hebben verhoogd risico op gehoorverlies

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 jul 2021

Vrouwen met osteoporose lopen een groot risico om slechter te gaan horen. De reden is dat ook het bot in het midden- en binnenoor aangetast kan worden door deze aandoening. De Amerikaanse onderzoekers benadrukken dat een gezonde voeding en leefstijl niet alleen de botten beschermt, maar ook gehoorverlies tegen kan gaan.


In Nederland krijgen 1,2 miljoen mensen van 40 jaar en ouder te maken met gehoorverlies. Eerdere Amerikaanse studies hebben aangetoond dat mensen met osteoporose een grotere kans lopen om slechter te gaan horen. Onderzoekers van het Brigham en Women’s Hospital in Boston hebben nu de gegevens geanalyseerd van bijna 144.00 vrouwen die tot 35 jaar in een gezondheidsprogramma werden gevolgd. Ze ontdekte dat gehoorverlies tot 40 hoger was bij deelneemster met osteoporose. Ook concludeerden ze dat bisfosfonaten – een medicijn dat wordt voorgeschreven bij botontkalking – het risico van gehoorverlies niet kon verminderen.

Risicofactoren gehoorverlies

“Gehoorverlies bij volwassenen is meestal onomkeerbaar, daarom richten wij ons op het identificeren van risicofactoren die kunnen bijdragen aan gehoorverlies,” aldus onderzoeksleider Sharon Curhan. “We werden geïnspireerd door een recent onderzoek waaruit bleek dat bisfosfonaten kunnen helpen bij het voorkomen van gehoorschade bij muizen. We wilden onderzoeken of dit medicijn ook volwassenen met osteoporose kon beschermen tegen achteruitgang van het gehoor. Dat bleek niet het geval te zijn.”

Gezonde voeding

Verder ontdekten de onderzoekers dat een voorgeschiedenis van wervelfracturen geassocieerd kon worden met een tot 40 procent hoger risico op gehoorverlies. Dat gold echter niet voor heupfracturen.
“Dit wijst op een verschil in de samenstelling en het metabolisme van de botten in de wervelkolom en de heup,” aldus Curhan. “Deze bevindingen kunnen een nieuw inzicht geven in de veranderingen in het bot rond het midden- en binnenoor die kunnen bijdragen aan gehoorverlies. Osteoporose en een lage botdichtheid kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan gehoorverlies. Het opbouwen van levenslange gezonde voeding en levensstijlgewoonten kan belangrijke voordelen opleveren voor de bescherming van botten en gehoor in de toekomst.”
Wilt u meer weten over welke voedingsstoffen een bijdrage leveren aan het behoud van sterke botten? Download dan gratis het boekje: Osteoporose: de stille bottenroof.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.