Wetenschappers bestrijden reumatoïde artritis in muizen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 mrt 2016

muizen reumatoïde artritis onderzoekOnderzoekers van het Amerikaanse Dana-Farber Cancer Institute zijn er in geslaagd om de ontwikkeling van reumatoïde artritis in muizen te blokkeren. De proefdiertjes kregen injecties toegediend met een speciaal type T-cel dat immuunreacties reguleert. De ontstekingen in de gewrichten werden vrijwel volledig afgeremd, zodat schade aan kraakbeen en gewrichten voorkomen kon worden.

Auto-immuunziekte

Het instituut in Boston onderzoekt nieuwe strategieën voor de behandeling van auto-immuunziekten. Dit is een groep van aandoeningen, waarbij het afweersysteem van het lichaam de gezonde cellen aanvalt. Reumatoïde artritis wordt gerekend tot de auto-immuunziekten. De onderzoekers denken nu op het spoor te zijn van een betere behandeling voor patiënten met reumatoïde artritis.

Regulerende T-cellen

De muizen werden geïnjecteerd met een eiwit dat dat bij reumatoïde artritis het immuunsysteem verstoort samen met regulerende T-cellen. De onderzoekers zagen dat de ontstekingen vrijwel direct werden gestopt. Dit gebeurde ook als de regulerende T-cellen weken na het initiëren van reumatoïde artritis werd toegediend. De resultaten van dit onderzoek worden nu uitgebreid bestudeerd. Daarna hoopt men een behandelingsmethode te ontwikkelen die ook geschikt is voor mensen.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.