Knoflookolie doodt mogelijk veroorzaker ziekte van Lyme

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 27 dec 2018

Veel mensen die deze zomer door een teek zijn gebeten, ondervinden daarvan nog steeds de gevolgen. Volgens Amerikaanse onderzoekers kunnen essentiële oliën uit planten en vruchten een sluimerende Lyme-infectie aanpakken. Deze natuurlijke substanties zouden zelfs effectiever zijn dan antibiotica.

Ziekte van Lyme knoflookolie
Olie uit knoflook en verschillende andere veelvoorkomende kruiden vertonen een sterke activiteit tegen de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Deze natuurlijke substanties verlichten vooral de symptomen die ondanks een antibioticabehandeling blijven bestaan. Deze aandoening kan onder andere gepaard gaan met reumatische verschijnselen aan de spieren en gewrichten.

Tijmblaadjes

Deze studie werd uitgevoerd door de Bloomberg School of Public Health in Baltimore en zeer recent gepubliceerd in het tijdschrift Antibiotics. De onderzoekers keken naar 35 essentiële oliën die waren geperst uit planten of hun fruit. Tien daarvan vertoonden een vernietigend effect op sluimerende en langzaam groeiende Lyme-bacteriën. Het ging om olie uit onder andere knoflookteentjes, mirrebomen, tijmblaadjes, kaneelschors, komijnzaden, gember en pimentbessen (Jamaicaanse peper).

Beter dan antibiotica

“We ontdekten dat deze essentiële oliën nog beter werkten tegen Lyme-bacteriën dan de antibiotica die standaard wordt voorgeschreven,”

zegt senior-onderzoeker professor Ying Zhang.

“In dit stadium zien we ze dan ook als veelbelovende kandidaten in de toekomstige behandeling van aanhoudende Lyme-infectie. Maar er is nog meer klinisch onderzoek nodig.”

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.