Ziekteverzuim reumatische patiënten kan omlaag door intensieve behandeling

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 jan 2017

Patiënten met een reumatische aandoening melden zich frequenter ziek en zijn vaker arbeidsongeschikt dan gezonde medewerkers. De arbeidsproductiviteit kan verhoogd worden door een intensieve behandeling met medicijnen. Dat stelt gezondheidswetenschapper en epidemioloog Marieke ter Wee. Zij voerde op de afdeling Reumatologie van het VUmc het COBRA-light onderzoek uit. Dit staat voor Combinatie Behandeling Reumatoïde Artritis.

Afname ziekte-activiteit

In dit onderzoek werden twee behandelstrategieën bij reuma vergeleken. Het eerste behandelplan ging om 60 mg prednison per dag, 7,5 mg methotrexaat per week en 2 gram sulfasalazine per dag. Het tweede behandelplan was opgebouwd uit 30 gram prednison per dag en 25 mg methotrexaat per week. In beide gevallen nam de ziekte-activiteit drastisch af. De patiënten functioneerden beter en ook trad er minder schade op aan de botten en het kraakbeen. Onder de deelnemers nam het ziekteverzuim met 20 procent af.

Problemen bij begin ziekte

Volgens de onderzoekster is het aan het werk houden van patiënten met een reumatische aandoening een complexe zaak. De problemen op het gebied van werk openbaren zich vaak al bij het begin van de ziekte. De studie heeft aangetoond dat een vroegtijdige behandeling bij reuma niet alleen een positieve invloed heeft op de ziekte, maar ook op de arbeidsproductiviteit.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.