150 artrose-patiënten ondergaan experimentele behandeling met stamcellen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 sep 2015

studie naar stamceltherapieDe behandeling van artrose met stamceltherapie komt weer een stapje dichterbij. De Europese Unie heeft onlangs 6 miljoen euro beschikbaar gesteld om experimentele behandelingen uit te voeren bij knie-artrose. In 10 Europese ziekenhuizen worden nu 150 patiënten met knie-artrose behandeld met lichaamseigen stamcellen. In Nederland doet het Nijmeegse Radboud Universitair Medisch Centrum aan dit onderzoek mee.

Oercellen worden kraakbeencellen

Knie-artrose is onbehandelbaar. Als het kraakbeen in de gewrichten eenmaal versleten is, komt het nooit meer terug. Wetenschappers hebben echter goede hoop, dat in de toekomst met stamceltherapie de behandeling van artrose kan verbeteren. Deze oercellen worden uit beenmerg, lever, vetweefsel of bloed van de patiënten gehaald. In een laboratorium worden ze vermenigvuldigd en krijgen ze vervolgens de specialisatie ‘kraakbeencellen’ toegewezen. Daarna worden ze ingebracht op de plaats van het aangetaste weefsel. De beschadiging zou dan moeten kunnen herstellen. In 2014 werd de veiligheid van de behandeling al in de deelnemende ziekenhuizen onderzocht. De stamcellen werden eenmalig bij 18 patiënten in het kniegewricht geïnjecteerd. Op basis van de resultaten is nu besloten om een groter onderzoek te starten met in totaal 150 patiënten.

Nieuwe kraakbeenlaag

Stamcellen hebben een tweeledige werking bij artrose. Om te beginnen remmen deze oercellen ontstekingen die de gewrichten verder kunnen beschadigen. In tweede instantie kunnen stamcellen uitgroeien tot een nieuwe kraakbeenlaag in de knie. Dit unieke Europese project wordt in nauwe samenwerking met leidende wetenschappers en klinische en technische experts uitgevoerd.

Op de hoogte blijven?

Via de contactpagina kunt u aangeven dat u zich wilt abonneren op de nieuwsbrief. Als u dat doet, houden we u automatisch iedere maand op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 10   Gemiddelde:  4.3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties