Kan afval van soja overgewicht aanpakken?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 mei 2022

Overgewicht is een risico voor o.a. artrose, hart- en vaatziekten en diabetes type-2. Een team van wetenschappers uit Singapore en Japan heeft nu ontdekt dat gefermenteerd soja-afval – okara – het vetmetabolisme kan verbeteren. Dit kan de effecten van door voeding veroorzaakt overgewicht verminderen en daardoor de gezondheid verbeteren.

Onoplosbare delen sojaboon

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Nanyang Technological University in Singapore en de Waseda University in Japan. Met laboratoriumexperimenten toonden de wetenschappers aan dat gefermenteerde okara bij muizen de vetmassa verminderde. Ze kregen een vetrijk dieet dat werd aangevuld met okara. Na drie weken was het vet- en cholesterolgehalte afgenomen in vergelijking met soortgenoten die alleen een vetrijk dieet kregen toegediend. Okara is een pulp die bestaat uit onoplosbare delen van de sojaboon. Deze blijven achter nadat gepureerde sojabonen zijn gefilterd bij de productie van sojamelk of tofu. Jaarlijks wordt er 14 miljoen ton okara geproduceerd.

Gezonde snacks

“Onze bevindingen suggereren dat gefermenteerde okara de schadelijke effecten van een vetrijk dieet kan verminderen,” zegt Dr. Ken Lee die nauw bij dit onderzoek betrokken is. ”Het kan worden toegevoegd aan voeding van zwaarlijvige patiënten die het moeilijk vinden om hun leefstijl aan te passen.” En hij vervolgt: “Het gebruik van okara – dat industrieel afval is – is bovendien in overeenstemming met de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.”

Het onderzoeksteam neemt nu contact op met industriële partners om de resultaten van deze studie te vertalen naar de praktijk. Okara kan gebruikt worden voor de ontwikkeling van gezonde snacks of toegevoegd worden aan andere voedingsproducten.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien. 

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.