Bedtijd bepaalt hartgezondheid

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 15 dec 2021

Bij het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten speelt slaaptiming een cruciale rol. In een grote en langlopende studie in Engeland werden de minste cardiovasculaire incidenten gezien bij mensen die tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed gingen. Wie om middernacht gaat slapen of al heel vroeg het bed in duikt, doet volgens de onderzoekers het hart meer kwaad dan goed.


Gaat u iedere avond tussen 22.00 en 23.00 uur naar bed? Dan heeft u volgens Dr. David Plans van de Universiteit van Exeter (Verenigd Koninkrijk) een lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De kans op vasculaire aandoeningen neemt toe bij mensen die vroeger of later gaan slapen. Alles heeft te maken met een interne 24-uurs klok – ook wel het circadiaans ritme genoemd – die mede het fysieke en mentale functioneren reguleert. “Vroege of late bedtijden kunnen deze biologische klok verstoren. En dit heeft nadelige gevolgen voor de hartgezondheid,” aldus Plans.

Wat is het circadiaans ritme?

Gedurende de dag en nacht vinden veranderingen in uw lichaam, geest en gedrag plaats. Dit wordt het circadiaans ritme genoemd. Deze wordt door de biologische klokken in uw lichaam aangestuurd en heeft een cyclus van ongeveer 24 uur. Meer dan 100 lichaamsfuncties volgen dit circadiaans ritme, waaronder slapen en ontwaken, eetlust, afgifte van hormonen en enzymen en ontgifting. Dit geldt ook voor de bloeddruk en hartslag.
“Er zijn talrijke studies uitgevoerd naar het verband tussen slaapduur en hart- en vaatziekten,” zegt David Plans. “De relatie tussen slaaptiming en vasculaire aandoeningen is nooit echt goed bestudeerd. Wij onderzochten dit verband bij een grote steekproef onder volwassenen.”

Cardiovasculaire incidenten

Aan deze studie deden 88.026 personen met een gemiddelde leeftijd aan 61 jaar mee. Daarvan was 58 procent vrouw. De gegevens over tijdstip van slapen en ontwaken werden gedurende zeven jaar verzameld met behulp van een accelerometer om de pols. De deelnemers vulden vragenlijsten in over onder andere levensstijl, gezondheid en fysieke gesteldheid. Bovendien werden ze uitgebreid onderzocht op hart- en vaatziekten. Na 5,7 jaar ontwikkelden 3.172 deelnemers (3,6 procent) hart- en vaatziekten. De meeste gevallen kwamen voor bij degenen die om middernacht of later naar bed gingen. De minste cardiovasculaire incidenten werden gezien bij deelnemers die tussen 22.00 en 22.59 uur gingen slapen.

Vrouwen lopen meer risico na middernacht

Vergeleken met het inslapen tussen 22.00 en 22.59 uur was er een 25 procent hoger risico op hart- en vaatziekten bij het inslapen om middernacht of later. Bij een bedtijd tussen 23.00 en 23.59 uur was deze kans 12 procent groter. Maar ook als u voor 22.00 uur onder zeil gaan, bewijst u uw hart geen goede dienst. Dan is uw kans op het ontwikkelen van een vasculaire aandoening 24 procent. Uit een verder analyse per geslacht bleek, dat vrouwen meer risico lopen bij een bedtijd na middernacht en mannen beter niet voor 22.00 uur kunnen gaan slapen als ze hun hart een plezier willen doen.

Slaaptiming belangrijk

Dr. Plans: “De optimale bedtijd is volgens deze studie voorgeprogrammeerd op een specifiek punt in de 24-uurs cyclus van ons lichaam. Daarvan afwijken kan schadelijk zijn voor hartgezondheid.” En hij vervolgt: “Hoewel de bevindingen geen oorzakelijk verband aantonen, is het tijdstip van slapen toch duidelijk naar voren gekomen als een potentieel risico op hart- en vaatziekten. Als deze bevindingen in meerdere onderzoeken worden bevestigd, dan kan bedtijd een goedkope doelstelling worden om het aantal hartziekten te verlagen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.