Beweging maakt lichaamseigen ‘cannabisachtige’ ontstekingsremmer aan

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 22 dec 2021

Steeds meer mensen gebruiken CBD-olie om ontstekingen in het lichaam te bestrijden. Nergens voor nodig, beweren onderzoekers van de Universiteit van Nottingham. Ga gewoon meer bewegen. Dan maakt uw lichaam zelf deze cannabisachtige ontstekingsremmer aan.


Nog een reden om dagelijks de nodige lichaamsbeweging te nemen. Bij inspanning wordt de aanmaak van lichaamseigen cannabisachtige stoffen gestimuleerd die ontstekingen remmen. Volgens de onderzoekers kan dit helpen bij de behandeling van bepaalde aandoeningen, zoals artrose, reumatoïde artritis en hart- en vaatziekten. Dit staat in een studie van de Universiteit van Nottingham die is gepubliceerd in het medische tijdschrift Gut Microbes.

Endocannabinoïden

De onderzoekers ontdekten dat actief bewegen bij mensen met chronische gewrichtsklachten niet alleen de pijnklachten, maar ook het niveau van ontstekingseiwitten (cytokines) verminderden. Bovendien werden ook meer cannabisachtige stoffen – endocannabinoïden genaamd – geproduceerd. Interessant is de manier waarop dit proces plaatsvindt: door lichaamsbeweging vinden er veranderingen plaats in de darmflora. Het is al bekend dat lichamelijke inspanning helpt om chronische ontstekingen te verminderen, maar er is weinig bekend hoe dit mechanisme werkt. Dat is nu onderzocht door de School of Medicine van de Universiteit in Engeland.

Ontstekingsremmende stoffen

Een groep wetenschappers – geleid door professor Ana Valdes – deden onderzoek met 78 reumapatiënten. Achtendertig deelnemers deden zes weken lang elke dag 15 minuten spierversterkende oefeningen. De rest deed niets. Aan het einde van deze studie hadden mensen uit de ‘bewegingsgroep’ niet alleen minder pijn. Ze hadden ook meer microben in hun darmen die ontstekingsremmende stoffen produceren. Bovendien werden er lagere niveaus van cytokines en hogere niveaus endocannabinoïden gemeten.

CBD-olie

De toename van endocannabinoïden was sterk gekoppeld aan veranderingen in de darmflora, waardoor meer ontstekingsremmende stoffen – SCFAS genaamd – werden geproduceerd. Dit wordt voor een groot deel toegeschreven aan de toename van endocannabinoïden.
“Onze studie toont duidelijk aan dat lichaamsbeweging de hoeveelheid endocannabinoïden in het lichaam verhoogt. Dit kan een positief effect hebben op veel aandoeningen,” zegt een onderzoeksmedewerker. “Het gebruik CBD-olie neemt de laatste jaren sterk toe. Daarom is het belangrijk om te weten, dat door meer te gaan bewegen het lichaam deze ontstekingsremmende stoffen ook zelf kan aanmaken.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.