Blokkeren slagaders vermindert pijn bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 apr 2018

Een niet-chirurgische behandeling zou de pijn bij knie-artrose significant kunnen verminderen. Door belangrijke slagaders te blokkeren, nemen de ontstekingen in het gewricht af. De resultaten van dit onderzoek zijn vorige maand gepresenteerd op de jaarlijkse vergadering van de Society of Interventional Radiology in Amerika.

Klein gaatje

Dit is een toegankelijke behandeling voor patiënten met knie-artrose die de kwaliteit van hun leven willen verbeteren zonder operaties. Door een klein gaatje worden katheters ingebracht die de kleine slagaders en haarvaten aan de binnenzijde van de knie blokkeren. Hierdoor worden de ontstekingen afgeremd. Deze niet-operatieve behandeling duurt 45 tot 90 minuten.

Aanzienlijke pijnvermindering

Tijdens dit onderzoek werden 13 patiënten met ernstige kniepijn als gevolg van artrose behandeld. De meerderheid van de deelnemers meldde een aanzienlijke vermindering van de pijn. Niet slechts een paar dagen, maar ook een maand later.

“Deze procedure zou een aanzienlijke impact kunnen hebben op de behandeling van artrosepijn als geheel,”

zegt professor Bagla, Vascular Institute of Virginia.

“De huidige behandeling bestaat uit ontstekingsremmende pijnstillers (NSAIDs) die gepaard gaan met nogal wat bijwerkingen.”

Hoewel voorlopige gegevens aantonen dat de behandeling werkt en haalbaar is, is deze alleen in een klinische proefomgeving gebruikt. Een tweede gerandomiseerde gecontroleerde klinische proef is in februari j.l. gestart. Dit zal verdere gegevens moeten verstrekken over welke patiënten de beste kandidaten zijn voor deze revolutionaire behandeling.

Bronartikel:

Een samenvatting van het originele onderzoek is online te bekijken.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.