Boswellia helpt bij prikkelbare darm

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 4 mei 2020

Het prikkelbare darmsyndroom is een chronische aandoening die ook in Nederland veel voorkomt. Italiaanse onderzoekers hebben nu ontdekt, dat het Indiase kruid Boswellia de symptomen kan verlichten. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer die ook helpt bij astma en artrose.


Het Indiase kruid Boswellia serrata kan de symptomen van een prikkelbare darmsyndroom (PDS) verlichten. Dat blijkt uit een Italiaanse studie met 35 patiënten. Gedurende een half jaar kregen de deelnemers dagelijks 250 mg van dit kruidenextract of een nepmiddel toegediend. Bij 75 procent van de patiënten uit de eerste groep namen de klachten sterk af.

Afremmen enzymen

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende chronische darmaandoening. De symptomen zijn onder andere buikpijn, buikkrampen, winderigheid, opgezette buik en een moeizame ontlasting. Deze problemen worden veroorzaakt door een afwijkende darmflora of lichte ontstekingen aan de darmwand. Boswellia staat bekend als een krachtige ontstekingsremmer. Dat is vooral toe te schrijven aan het bestanddeel AKBA dat enzymen afremt die een rol spelen bij het ontstaan van ontstekingsprocessen. De Italiaanse onderzoekers vermoeden dan ook, dat Boswellia vooral werkt bij PDS-klachten als gevolg van ontstekingen aan de darmwand.

Andere natuurlijke ontstekingsremmers

Naast een natuurlijke ontstekingsremmer in het maag/darmkanaal is Boswellia ook actief in de longen. Daar helpt dit kruid om ademhalingsproblemen en de symptomen van astma te verlichten. In Nederland kennen we Boswellia vooral als ontstekingsremmer bij artrose en reumatoïde artritis. Dit Indiase kruid wordt vaak ingenomen met andere natuurlijke ontstekingsremmers, zoals vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 3   Gemiddelde:  3/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties