Buikvet verhoogt kans op hartaandoeningen tijdens menopauze

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 apr 2021

Uw kans op hart- en vaatziekten verminderen tijdens en na de overgang? Een meetlint kan daarbij helpen. Volgens een Amerikaans onderzoek zegt uw BMI weinig over uw hartgezondheid. De hoeveelheid buikvet is een veel belangrijkere indicator voor uw risico op hart- en vaatziekten.


Vrouwen die tijdens de menopauze meer buikvet ophopen, lopen een groter risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een studie van de University of Pittsburgh Graduate School of Public Health die recent is gepubliceerd in het tijdschrift Menopause. Volgens de onderzoekers kan het meten van de tailleomtrek bij vrouwen van middelbare leeftijd een vroege indicator zijn van de kans op cardiovasculaire aandoeningen.
“Ons onderzoek toont aan dat het niet zo belangrijk is hoeveel vet een vrouw met zich meedraagt, maar wel waar het aanwezig is,” zegt universitair hoofddocent epidemiologie Samar El Khoudary. “Daarom zegt de Body Mass Index (BMI) niet zo veel. Maar dat is wel wat artsen meestal meten.”

Halsslagader

El Khoudary en haar collega’s keken naar gegevens van 362 vrouwen uit Pittsburgh en Chicago die deelnamen aan een gezondheidsonderzoek voor vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 51 jaar. Het vetweefsel rond de buikorganen werd gemeten met een CT-scan en dikte van de halsslagader – een vroege indicator van hartaandoeningen – werd bepaald aan de hand van een echografie. Het team ontdekte dat bij elke 20 procent toename van buikvet de dikte van de halsslagader met twee procent toenam. Verder werd geconstateerd dat buikvet gemiddeld twee jaar voor de laatste menstruatie versneld begon toe te nemen én na de menopauze geleidelijk verder aangroeide.

Meetlint

“Buikvet houdt verband met afscheiding van giftige moleculen die schadelijk kunnen zijn voor hart- en bloedvaten,” legt El Khoudary uit. “Bijna 70 procent van de vrouwen heeft na de overgang teveel vet rond de buikorganen opgebouwd.”
Volgens haar is het meten van gewicht en BMI bij het vroeg opsporen van hart- en vaatziekten niet voldoende. “Je kan dan het buikvet over het hoofd zien. Twee vrouwen kunnen van dezelfde leeftijd kunnen dezelfde BMI hebben, maar een andere verdeling van het vet in hun lichaam hebben. Historisch gezien ligt er een grote nadruk op de relatie tussen BMI en hartaandoeningen. Onze studie toont aan dat een toename van buikvet een grotere factor is. Een meetlint kan dus uitkomst bieden en helpen vrouwen hun levensstijl en voedingspatroon tijdig aan te passen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties