Burning Feet Syndroom

Het gevoel dat uw voeten in brand staan? Dat is natuurlijk niet normaal. Soms branden de voeten maar tijdelijk, maar bij sommige mensen duurt dit de hele dag én zelfs nacht. Het is belangrijk om de oorzaak snel te laten achterhalen. Het Burning Feet Syndroom is namelijk een symptoom van een onderliggende kwaal.

Help, mijn voeten staan in brand!

Burning Feet Syndroom altijd een symptoom van onderliggende aandoening

Veel mensen hebben last van pijnlijke en branderige voeten. Soms gaat het om milde klachten die na een poosje weer vanzelf verdwijnen, maar sommige mensen hebben doorlopend het gevoel dat hun voeten in brand staan. De pijn kan dan zo hevig zijn, dat men ’s nachts amper kan slapen. Dit wordt het Burning Feet Syndroom of het Syndroom van Grierson-Gopalan genoemd. Dit is geen op zichzelf staande aandoening, maar altijd een symptoom van een onderliggende kwaal. Overigens kunnen de handen ook mee gaan doen. Dan wordt er gesproken over het Hand-Feet Syndroom (HFS).

Wat zijn de symptomen van het Burning Feet Syndroom?

Burning Feet Syndroom
In de meeste gevallen beperkt het branderige gevoel zich uitsluitend tot de voetzolen. Maar soms kan dit nare gevoel zich uitstrekken tot de enkels en onderbenen. De klachten kunnen ’s nachts in hevigheid toenemen, maar tegen de ochtend neemt het branderige gevoel in de voeten weer geleidelijk af. Andere symptomen zijn overmatig zweten en overgevoeligheid bij het aanraken van de voetzool. Het Syndroom van Grierson-Gopalan kan ook leiden tot oogproblemen. Zoals Scotoom – waarbij een deel van het gezichtsveld uitvalt – of een lui oog.

Waardoor wordt het Burning Feet Syndroom veroorzaakt?

De meest onschuldige oorzaak van brandende voeten zijn schoenen die niet goed passen of veel moeten staan en lopen tijdens het werk. In deze gevallen kunnen de klachten heel eenvoudig worden bestreden. Kies voor comfortabele schoenen die niet knellen en veel steun geven. Bij veel staan en lopen is het verstandig om regelmatig pauzes in te lassen om uw voeten wat rust te gunnen. Het Burning Feet Syndroom kan ook optreden bij mensen met flink wat overgewicht. Door wat te doen aan de overtollige kilo’s, worden de voeten ontlast. Als deze maatregelen niet helpen, dan is het verstandig om eens serieus te kijken naar de andere oorzaken van het Burning Feet Syndroom. De klachten kunnen immers door een andere aandoening worden veroorzaakt.

Neuropathie en het Burning Feet Syndroom

In de meeste gevallen zijn brandende voeten een symptoom van neuropathie. Dit is een verzamelnaam voor aandoeningen die ontstaan door het niet goed functioneren van één of meerdere zenuwen. Branderige voeten komen vaak voor bij mensen met Diabetes mellitus. Door een te hoge bloedsuikerspiegel kan de gevoels- en bewegingszenuw in de voet beschadigd raken. Het Burning Feet Syndroom kan ook een symptoom zijn van Dunnevezel neuropathie. De dunne zenuwvezels zijn verantwoordelijk voor het doorgeven van o.a. pijn en temperatuur. Bij overmatig drankgebruik kan Alcoholische (poly)neuropathie ontstaan. Door ophoping van giftige stoffen in de lever kunnen de zenuwen in de voet worden aangetast. Chronische Idiopathische Axonale (poly)neuropathie (CIAP) is een aandoening die vooral in de armen en benen voorkomt. Als de zenuwen in de voeten beschadigd raken, kan er een branderig gevoel optreden.

Voetschimmel en het Burning Feet Syndroom

voetschimmel
Voetschimmel is een veel voorkomende oorzaak van het Syndroom van Grierson-Gopalan. Deze aandoening – die ook wel zwemmerseczeem wordt genoemd – komt bij ongeveer 20 procent van de mensen voor. De infectie met de Candida-schimmel begint vaak bij één teen. Wordt er niet tijdig met de behandeling gestart, dan kan de infectie zich uitbreiden naar de andere tenen. Voetschimmel is te herkennen aan een hevige jeuk aan de tenen.

Kampvoeten en Burning Feet Syndroom

In de Tweede Wereldoorlog werden branderige voeten ook wel kampvoeten genoemd. De gevangenen in kampen waren vaak ernstig ondervoed. Door een tekort aan vitamine B5 hadden veel gedetineerden last van brandende voeten. Deze vorm van het Burning Feet Syndroom komt niet meer voor. Vitamine B5 is volop aanwezig in vers fruit en groente. Ook melkproducten, vlees en vis bevatten voldoende van deze voedingsstof.

Tarsaal Tunnel Syndroom en het Burning Feet Syndroom

Bij het Tarsaal Tunnel Syndroom is de voetzenuw bekneld geraakt. Daardoor ontstaat er een pijnlijk en branderig gevoel in de voeten. Deze aandoening kan over het algemeen goed behandeld worden.

Etalagebenen en het Burning Feet Syndroom

Bij etalagebenen is er sprake van een verstoorde bloedsomloop in de benen. Dit is meestal het gevolg van afzetting van kalk en vetachtige substanties tegen de binnenkant van de vaatwanden. Een krampachtige pijn in de kuiten is het belangrijkste symptoom bij etalagebenen. Maar ook kunnen bij deze klacht de voeten gaan branden.

Diagnose en behandeling Burning Feet Syndroom

diagnose
Wanneer u daar regelmatig of continu last van heeft, dan is het verstandig om een bezoekje aan uw huisarts af te leggen. Meestal kan de diagnose snel gesteld worden. Het gaat dan om neuropathie, voetschimmel of een slechte doorbloeding van de benen. Maar soms is het moeilijker om de oorzaak te achterhalen. Dan is het belangrijk dat er verder onderzoek wordt verricht om de oorzaak van het Burning Feet Syndroom te achterhalen. Nogmaals: het is een symptoom van een onderliggende kwaal. En deze zal adequaat moeten worden opgespoord om grotere gezondheidsproblemen te voorkomen.

De behandeling van het Burning Feet Syndroom is afhankelijk van de gevonden oorzaak. Bij neuropathie is die gericht op het verminderen van de klachten. De arts kan een huidzalf of medicijnen voorschrijven. Voetschimmel kan besteden worden met crèmes, zalven en sprays. Bij etalagebenen zal worden geadviseerd uw levensstijl drastisch te veranderen: gezonder eten, stoppen met roken en meer bewegen. Bovendien kan er een voetcrème worden voorgeschreven die de doorbloeding helpt te verbeteren.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen