Tarsaal Tunnel Syndroom: als uw voeten branden en pijn doen

Beknelde voetzenuw kan voor veel problemen zorgen

Pijn of branderig gevoel in uw voet? De kans is dan groot dat u last heeft van het Tarsaal Tunnel Syndroom. Net als bij het Carpaal Tunnel Syndroom – dat klachten aan de hand veroorzaakt – is er bij deze aandoening een zenuw bekneld geraakt. pijn voet hardlopenHet Tarsaal Tunnel Syndroom komt veel bij hardlopers voor en wordt daarom ook wel een ‘joggersvoet’ genoemd. Veel artsen willen deze aandoening nog wel eens over het hoofd zien. Het is daarom geen overbodige luxe om deze klacht eens uitgebreid op ‘Bewegen zonder pijn’ te beschrijven.

Wat is het Tarsaal Tunnel Syndroom?

Bij deze aandoening is de voetzenuw – de nervus tibialis – bekneld geraakt. Deze zenuw legt een lange en kronkelige route door het lichaam af. Deze loopt vanaf de rug langs de achterkant van het been naar de enkel. Vervolgens draait de nervus tibialis naar de binnenkant van de enkel toe. Daar ligt deze voetzenuw samen met een slagader tussen drie spiergroepen in. Het geheel wordt omhuld met stevige banden, zodat als het ware een tunnel ontstaat. Dit wordt de tarsale tunnel genoemd. Deze toch al krappe doorgang kan door verschillende oorzaken – bijvoorbeeld artrose – nog nauwer worden. De zenuw krijgt dan te weinig ruimte en raakt geïrriteerd. Daardoor gaat de zenuw zwellen en wordt de druk op de zenuw in de ‘tunnel’ verhoogd. Dit geeft een pijnlijk en branderig gevoel in de voet.

Wat zijn de symptomen van het Tarsaal Tunnel Syndroom?

Bij deze aandoening kunnen de klachten acuut of geleidelijk ontstaan. Het gaat om een felle pijn in het gevoelsgebied van de zenuw. Dit wordt gevoeld als prikken, steken, elektrische schokken, tintelingen en branderigheid. Er kan mogelijk ook een doof gevoel in de voet ontstaan. De klachten nemen toe tijdens het bewegen of langdurig staan en nemen in rust af. De nervus tibialis vertakt zich naar de binnenste en buitenste voetzenuw. De nervus plantaris lateralis is de buitenste voetzenuw. Wanneer deze bekneld is geraakt, ontstaat er pijn aan de onderkant van de voet, de kleine teen en de helft van de vierde teen. Bij beknelling van de binnenste voetzenuw – de nervus plantaris medialis – is er pijn aan de binnenzijde van de voet, voetzool en de bovenkant van de meeste tenen. Ook kunnen tenen minder goed worden gebogen.

Wat is de oorzaak van het Tarsaal Tunnel Syndroom?

pijn voet hardlopenEr zijn tal van oorzaken aan te wijzen voor het Tarsaal Tunnel Syndroom. De meest voorkomende zijn een verzwikte enkel of enkelbreuk. Daarnaast kunnen een doorgezakte voet, te krappe schoenen en overbelasting een rol spelen. Diverse ziekten kunnen ook een Tarsaal Tunnel Syndroom veroorzaken. Het gaat o.a. om schildklierziekten, artrose, jicht en diabetes. Deze aandoening komt verder veel voor bij joggers. Als tijdens het hardlopen de voet meer naar binnen staat, ontstaat er teveel druk op de voetzenuw in de tarsale tunnel. Dit geldt ook voor het dragen van verkeerde schoenen tijdens het sporten.

Hoe wordt de diagnose Tarsaal Tunnel Syndroom gesteld?

De arts zal eerst uw persoonlijke verhaal willen aanhoren. Pijn in de voet en spierzwakte van de tenen zijn karakteristieke verschijnselen van het Tarsaal Tunnel Syndroom. Het ‘teken van Tinel’ zal hem verder op weg helpen bij het stellen van een diagnose. Dit teken is positief wanneer hij met een reflexhamer op de tarsale tunnel klopt en er pijn en tintelingen ontstaan. Ook zal hij de voet naar buiten buigen om te controleren of de pijn verergert. Bij het naar binnen buigen zal de pijn juist minder moeten worden. Verder zal hij andere oorzaken – zoals een hernia – proberen uit te sluiten. Om de diagnose zeker te stellen kan de arts een zenuwgeleidingsonderzoek aanvragen. Dit is een test om te kijken hoe goed de voetzenuw in staat is om prikkels te geleiden. Met een MRI-scan kan de zenuwbeknelling in de tarsale tunnel in beeld worden gebracht.

Hoe wordt het Tarsaal Tunnel Syndroom behandeld?

Deze aandoening is in de meeste gevallen goed te behandelen. Afhankelijk van de oorzaak, kan gekozen worden voor fysiotherapie, pijnstillende medicijnen of een injectie met corticosteroïden. Als de stand van de voet niet goed is, kan dit meet een speciaal zooltje worden gecorrigeerd. De klachten nemen dan meestal af. Soms leiden al deze behandelingsmogelijkheden niet tot verbetering. De arts kan dan een operatie voorstellen. Bij deze ingreep wordt de tarsale tunnel wat ruimer gemaakt, zodat de voetzenuw weer vrij komt te liggen.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen