Curcumine geeft geheugen en stemming een boost

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 2 mei 2019

Curcumine is een populair ingrediënt om ontstekingen in de gewrichten te bestrijden. Steeds duidelijker wordt dat dit extract van de geelwortel nog veel meer gezondheidsvoordelen biedt. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat Curcumine ook helpt om de kans op de ziekte van Alzheimer te verminderen.

Curcumine geheugen stemming
Curcumine remt niet alleen ontstekingen in de gewrichten, maar kan ook helpen om het geheugen en de gemoedstoestand te verbeteren. Dit is goed nieuws voor de inmiddels tienduizenden Nederlanders met artrose die baat hebben bij Vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad. De Universiteit van Californië heeft nu het effect van Curcumine op de ziekte van Alzheimer onderzocht. In India – waar deze wortel veel in het eten wordt verwerkt – komt deze hersenaandoening namelijk minder vaak voor dan in Westerse landen.

Significante verbetering

Bij dit onderzoek – dat recent is gepubliceerd in het American Journal of Geriatric Psychiatry – werd het effect van Curcumine op de geheugenprestaties van mensen met of zonder de ziekte van Alzheimer onderzocht. Veertig vrijwilligers tussen de 50 en 90 jaar met milde geheugenklachten werden in twee groepen verdeeld. De helft van de deelnemers kreeg gedurende 18 maanden tweemaal daags 90 milligram Curcumine. De andere helft kreeg een placebo. In de Curcuminegroep verbeterden het geheugen en de gemoedstoestand significant.

Ontstekingen in de hersenen

“Hoe Curcumine haar effect uitoefent, hebben we nog niet kunnen vaststellen,”

zeg onderzoeksleider Gary Small.

“Mogelijk heeft het een remmend effect op ontstekingen in de hersenen, die aan zowel de ziekte van Alzheimer als zware depressies worden gekoppeld. Het onderzoek toont in ieder geval aan, dat de inname van Curcumine grote cognitieve voordelen zou kunnen bieden.”

Curcumine wordt overigens zeer slecht door het lichaam opgenomen. Lees welke vormen wel goed door de darmwand heen kunnen dringen.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties