Australisch onderzoek: Curcumine kan symptomen knie-artrose verlichten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 7 dec 2020

Dat Curcumine de symptomen van artrose kan verlichten, wordt meer en meer bekend. Een nieuw Australisch onderzoek bevestigt dit nog maar eens. De pijn, zwelling en stijfheid namen af bij patiënten die twaalf weken lang een capsule met dit extract uit de kurkumawortel kregen toegediend. Reden voor de onderzoekers om binnenkort te starten met een groter onderzoek bij patiënten met knie-artrose.


Kurkuma kan de pijn en stijfheid in door artrose aangetaste kniegewrichten verlichten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Tasmanië in Australië. De Kurkumawortel – familie van een plant uit de gemberfamilie – bevat de chemische verbinding Curcumine die al lang in de traditionele Chinese en Indiase geneeskunst wordt toegepast. De resultaten van deze studie zijn recent gepubliceerd in het medische tijdschrift Annals of Internal Medicine.

Synoviale holte

In een dubbelblinde en placebo-gestuurde studie verdeelden de onderzoekers 70 mensen met knie-artrose geheel willekeurig in twee groepen. De ene helft kreeg gedurende 12 weken twee keer per dag een capsule met een curcumine-extract. De resterende deelnemers kregen een identieke capsule met een placebo oftewel een nepmiddel. Vooraf werd de mate van kniepijn en functionele beperking vastgesteld met behulp van een vragenlijst. MRI-scans gaven uitsluitsel over de aanwezigheid van overtollig vocht in de synoviale holte van de knie. Dit is een belangrijke oorzaak van zwelling, stijfheid en pijn in de gewrichten.

Structuur kraakbeen

In de curcumine-groep verbeterden de symptomen als pijn, stijfheid en mobiliteit significant in vergelijking met de placebogroep. Er werd echter bij alle deelnemers geen afname van het overtollige vocht in de knie geconstateerd. Ook werd er geen verschil opgemerkt in de structuur van het kraakbeen tussen de eerste en de laatste MRI-scan. Volgens de onderzoekers is er meer en breder onderzoek nodig om het werkingsmechanisme van Curcumine op knie-artrose te kunnen achterhalen.

Meer over Curcumine

In ons land wordt Curcumine steeds meer gebruikt door mensen die last hebben van artrose. Meestal in combinatie met vloeibare Groenlipmossel of Zwarte bes-blad. Deze ingrediënten staan bekend als natuurlijke ontstekingsremmers die werken in het gebied van de gewrichten. Het is een goed alternatief voor mensen die geen NSAIDs mogen gebruiken – bijvoorbeeld bij bloedverdunners – of tegen de bijwerkingen van deze ontstekingsremmende pijnstillers opzien. Het probleem met Curcumine is echter, dat het nauwelijks via de darmwand aan het bloed kan worden doorgegeven. Fabrikanten hebben allerlei technieken ontwikkeld om dit wel voor elkaar te krijgen. De Curcumine komt dan wel in het bloed terecht, maar verlaat dan toch weer snel het lichaam. De beste vorm is die, waarbij de Curcumine is vermengd met de etherische oliën uit de Kurkumawortel zelf. De ontstekingsremmende stoffen worden dan niet alleen beter en vollediger opgenomen, maar blijven ook lang in het bloed circuleren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties