Deze groente kan progressie artrose vertragen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 6 jun 2022

Het is misschien niet de meest populaire groente, maar het is toch verstandig om deze vaker te eten. Het bevat niet alleen nuttige stoffen voor het behoud van sterke botten, maar kan ook de progressie van artrose vertragen. Om welke groente gaat het?

Deze groente kan progressie artrose vertragen

Bij artrose is het belangrijk om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen. Volgens de Amerikaanse Arthritis Foundation is het verstandig om vaker broccoli op het menu te zetten. Deze groente is rijk aan Calcium en de vitamines K en C die bekend staan om hun botversterkende eigenschappen. Dit draagt bij aan het voorkomen van osteoporose. Maar broccoli bevat nog een bijzonder stofje dat de ontwikkeling van artrose kan vertragen.

Ontstekingsprocessen

Het stofje in broccoli waar het om draait, is sulforafaan. Onderzoekers hebben ontdekt dat het de progressie van artrose kan helpen voorkomen of vertragen. Studies bij muizen tonen aan dat sulforafaan ontstekingsprocessen in de gewrichten blokkeren en kraakbeenbeschadiging bij artrose kunnen vertragen. Deze stof komt voor in kruisbloemige groente, zoals bloemkool, spruiten, boerenkool en spitskool. Broccoli is echter de grootste bron van sulforafaan.

Sleutelmolecuul

Studies hebben inmiddels aangetoond dat sulforafaan enzymen blokkeert die het kraakbeen vernietigen en daarnaast een sleutelmolecuul afremmen die ontstekingsprocessen in de gewrichten op gang brengen. Er moet nog veel aanvullend onderzoek worden gedaan naar de positieve invloed van sulforafaan op het vertragen van artrose. De eerste resultaten zijn echter zo veelbelovend dat de Amerikaanse Arthritis Foundation nu al met het advies komt om vaker broccoli te eten. Op internet vindt u overigens veel overheerlijke en gevarieerde gerechten met deze supergroente voor de gewrichten.

Bronartikel:

Het bronartikel is online in te zien. 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.