Elektrische impulsen laten kraakbeen teruggroeien

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 18 feb 2022

Het zorgt bij wetenschappers nog voor veel hoofdbrekens. Hoe kunnen we een manier vinden om beschadigd kraakbeen terug te laten groeien? Amerikaanse bio-engineers zijn een stap dichter bij de oplossing. Zijn elektrische impulsen het ei van Columbus?


Bio-ingenieurs van de Universiteit van Connecticut hebben met behulp van elektrische impulsen beschadigd kraakbeen in de knie van een konijn hersteld. Dit is een veelbelovende stap naar een toekomstige behandeling van artrose bij mensen.
“Dit is een fascinerend resultaat, maar we moeten dit testen nu bij een groter dier,” aldus de Amerikaanse onderzoeker Thanh Nguyen.

Kraakbeen breekt af

De beste behandeling bij artrose is om het beschadigde kraakbeen te vervangen door gezond weefsel. Gezond kraakbeen is echter beperkt beschikbaar. Als het afkomstig is van de patiënt zelf, dan ontstaat er een beschadiging op de plaats waar het vandaan komt. Als het van een donor is, zal het immuunsysteem het waarschijnlijk afwijzen. De beste optie is daarom om gezond kraakbeen terug te laten groeien in het beschadigd gewricht zelf. Onderzoekers hebben op dit gebied al van alles geprobeerd. In sommige gevallen slaagden men er in om nieuw kraakbeenweefsel te laten aangroeien.
“Dit gedraagt zich echter niet als het originele kraakbeen. Het breekt onder de normale spanning van het gewricht af,” legt Nguyen uit. “Wij hebben nu ontdekt dat elektrische signalen de sleutel zijn tot normale groei van kraakbeen.”

Piëzo-elektriciteit

De bio-ingenieur en zijn team ontwierpen een weefselsteiger van nanovezels en biologisch afbreekbaar polymeer. Dit wordt in het aangetaste gewricht geïmplanteerd. Het nanomateriaal heeft een bijzondere eigenschap die piëzo-elektriciteit wordt genoemd. Wanneer tijdens het bewegen – zoals bij het lopen – wordt geperst, wordt er een zwak maar stabiel elektrisch veld gegenereerd. Dit moedigt cellen aan om uit te groeien tot mechanisch en robuust kraakbeen.
De onderzoekers hebben deze weefselsteiger onlangs in de knie van een gewond konijn uitgetest. Daarna mocht het dier op een loopband rennen en springen. Het kraakbeen groeide vervolgens normaal terug.

Oudere dieren

“Piëzo-elektriciteit is een fenomeen dat overal in het menselijk lichaam voorkomt. Bot, kraakbeen, collageen, DNA en verschillende eiwitten reageren op piëzo-elektriciteit,” vertelt Thanh Nguyen. “We kiezen dus voor een traditionele klinische benadering om artrose te genezen en zullen het kraakbeenherstel-mechanisme de komende tijd verder onderzoeken.”
Zijn laboratorium wil de dieren die ze straks gaan behandelen minimaal een jaar observeren. Dit om er zeker van te zijn dat het nieuwgevormde kraakbeen van duurzame kwaliteit is. Ook zijn er plannen om de weefselsteiger bij oudere dieren te implanteren.
“Jonge dieren genezen gemakkelijker dan oude. Artrose is echter bij mensen een ouderdomsziekte. Als deze nieuwe techniek ook het kraakbeen herstelt bij oudere dieren, dan zou dat het echt een doorbraak in de bio-engineering betekenen.”

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.