Tien manieren om uw gewrichten te kwetsen

Deze content is medisch beoordeeld door orthopedisch chirurg Drs. J.I. de Jong. Jan Ide is reeds 35 jaar orthopeed en werkt bij de OPC Kliniek.

U pijnigt uw gewrichten dagelijks meer dan u denkt. Zonder dat u er erg in hebt, werkt u actief mee aan de ontwikkeling van artrose en andere gewrichtsklachten. Hoeveel punten uit dit lijstje zijn op u van toepassing?

Tien manieren om uw gewrichten te kwetsen

Deze slechte gewoonten kunnen artrose in gang zetten of verergeren

1) Overgewicht in stand houden

Uw gewrichten zijn gevoelig voor belasting. Tijdens het lopen drukt uw lichaamsgewicht 6 keer op uw heupen en knieën. Bent u 10 kilo te zwaar? Dan kan deze extra belasting oplopen tot maar liefst 60 kilo. Dit veroorzaakt slijtage van het kraakbeen tussen deze gewrichten. Vreemd genoeg ontstaat er bij overgewicht ook vaak artrose in de handen. Wetenschappers vermoeden dat dit verschijnsel is toe te schrijven aan een gebrek aan adiponectine bij zwaarlijvige mensen. Dit stofje beschermt met name de kleine gewrichtjes in de handen tegen slijtage.

2) Veel blijven WhatsAppen

De ‘WhatsApps-duim’ bestaat echt. Door veel teksten te typen op uw smartphone of tablet kunnen uw pezen geïrriteerd raken. Uw duim kan vervolgens in een gekrulde positie vergrendeld raken. Ook het naar beneden turen op zo’n schermpje is slecht voor uw nek en schouders. Iedere centimeter dat uw hoofd naar voren buigt, verhoogt de belasting op deze spieren. Met de kin op de borst heeft uw nek het gevoel dat het 5 hoofden moet ondersteunen in plaats van één.

3) Blijf op hoge hakken lopen

Hoge hakken zien er fantastisch uit. Maar hoe hoger de hak, hoe meer uw lichaamsgewicht naar voren drukt. Het gevolg is, dat uw beenspieren harder moeten werken om uw knieën recht te houden. Dit kan pijn veroorzaken. Wanneer u doorlopend op hoge hakken loopt, dan verhoogt u bovendien de kans op artrose.

4) Kraak uw knokkels

Die bevredigende pop komt van piepkleine luchtbelletjes in de vloeistof rond uw gewrichten. Als ze openbarsten, maken ze dit geinige geluid. Mensen in uw omgeving die zich daaraan storen, waarschuwen vaak dat deze gewoonte artrose kan veroorzaken. Dat is absoluut niet het geval. Wel heeft een wetenschappelijke studie aangetoond, dat kraken met uw knokkels zwellingen in uw handen kunnen veroorzaken en uw grip verzwakken.

5) Stop extra veel spullen in uw tas

Een zware handtas of boodschappentas kan nek- en schouderpijn veroorzaken. Bovendien wordt uw lichaam tijdens het lopen uit balans gebracht. Dit zorgt voor extra belasting van het heup- en kniegewricht, dat zich aan de kant van de tas bevindt. Verdeel boodschappen over twee tassen en neem in uw handtas niet teveel spullen mee. Dit vermindert de kans op artrose.

6) Slaap op uw buik

Dit kan helpen tegen snurken, maar draagt niet bij aan het behoud van een goede conditie van uw gewrichten. Wanneer u op uw buik ligt, wordt uw hoofd iets naar achteren gedrukt. Dit zorgt ervoor, dat uw wervelkolom wordt samengedrukt. Bovendien moet uw hoofd zich meer rekken in een zijwaartse positie. Dit zet alle spieren en gewrichten van uw lichaam onder druk.

7) Steek nog een sigaret op

Hier is nog een reden om te stoppen met roken. Nicotine vermindert de bloedtoevoer naar uw botten en tussenwervelschijven in uw rug. Deze chemische stof zorgt er tevens voor dat er minder botopbouwend calcium door uw lichaam wordt opgenomen. Daardoor neemt de kans op osteoporose of botontkalking toe. Uw botten worden zwakker, waardoor u al bij een lichte val een heup of een knie kunt breken.

8) Slapen is zonde van mijn tijd

U vraagt zich natuurlijk af hoe een slechte nachtrust uw gewrichten negatief kunnen beïnvloeden. Een studie heeft uitgewezen, dat patiënten met Reumatoïde artritis meer pijn hadden na een rusteloze nacht. Wetenschappers vermoeden dat een slechte nachtrust ontstekingen in het lichaam aanwakkert. Dit kan leiden tot gewrichtsproblemen.

9) Lekker onderuitzakken

Niets is lekkerder dan heerlijk onderuit te zakken op een bank of luie stoel. Deze houding zet echter meer spanning op uw spieren en gewrichten dan u denkt. Bovendien komt er extreem hoge druk op de tussenwervelschijven te staan die op den duur daar aan kapot kunnen gaan. En dat leidt dan weer direct en indirect tot artrose van de kleine gewrichtjes tussen de wervellichamen, de facet gewrichten. Al deze krachten zijn te vergelijken met het continu afremmen met uw auto. Dus houdt uw rug recht en laat de schouders comfortabel neerzakken wanneer u zit.

10) Blijf lekker lang computeren

Urenlang achter de computer zitten, kan pijn veroorzaken in uw nek, ellebogen, polsen, rug en schouders. Het probleem is niet alleen de slechte houding, maar ook dat u deze te lang aanhoudt. Daardoor raken de spieren overbelast. Dit houdt niet alleen een risico in voor RSI. Urenlang computeren in één houding zet ook druk op de tussenwervelschijven in uw rug. Stop ieder uur even met computeren en ga wat lopen en oefeningen doen. En tot slot: staren in helverlichte schermen voor het slapen gaat, leidt bovendien tot slaapstoornissen – zie punt 8 – en indirect weer tot gewrichtsklachten.

Deel dit bericht

Stuur door via e-mail Print pagina

Gratis boekje "Bewegen zonder pijn"

Download nu gratis het boekje ‘Bewegen zonder pijn’ t.w.v. € 4,95.

Download gratis

Heeft u vragen? Wij helpen u graag.
Neem contact op.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen