Gewrichtsdistractie werkt bij duimartrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 21 mrt 2017

Goed nieuws voor mensen met duimartrose. Sinds kort is het mogelijk om het beschadigde kraakbeen te herstellen door toepassing van gewrichtsdistractie. Bij deze behandeling worden de twee botuiteinden van het duimbericht tijdelijk uit elkaar geduwd. Dit geeft het kraakbeen de kans om zich weer te herstellen.

Meer patiënten

Deze behandeling wordt aangeboden door het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Vijf proefpersonen hebben inmiddels een geslaagde ‘duimdistractie’ ondergaan. Daarom gaat het ziekenhuis deze techniek aan meer patiënten aanbieden. Voor knie- en enkelartrose werd gewrichtsdistractie al langer ingezet.

Metalen frame

Deze nieuwe behandeling voor duimartrose is door Dr. Anne Spaans – orthopedisch chirurg in opleiding – samen met twee handchirurgen ontwikkeld. De meeste mensen ondervinden veel pijn bij artrose in de gewrichtjes in de muis van de duim. Dit kan een belemmering zijn voor de dagelijkse activiteiten.

“Het omdraaien van een sleutel kan al een grote opgave zijn,”

aldus Spaans.

“Bij deze behandeling bevestigen wij een metalen frame, die de twee botjes van het duimgewricht uit elkaar houdt. Dit blijft acht weken zitten. De proefpatiënten hadden daarna minder pijn en meer kracht in de handen.”

Meer weten?

Op de website van het St. Antonius Ziekenhuis kunt u meer lezen over de mogelijkheden om deze behandeling te krijgen.
En in het UMC te Utrecht bestaan mogelijkheden voor distractie van de knie.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.