Gewrichtsklachten in de voeten: voel u comfortabeler met de juiste schoenen

Reumatische klachten als artrose, reumatoïde artritis en jicht doen zich ook vaak voor aan de voeten. Het kiezen van schoenen moet dan ook heel zorgvuldig gebeuren. Dit kan een groot verschil uitmaken!

Schoenen maken het verschil bij artrose, reumatoïde artritis en jicht

Veel vormen van reuma – zoals artrose, reumatoïde artritis en jicht – treffen vaak de voeten. Dit zorgt voor veel extra ongemak, omdat daardoor lopen moeilijker en pijnlijker wordt. Door het dragen van de ‘verkeerde’ schoen kunnen deze klachten alleen maar verder verergeren. Bij gewrichtsklachten in de voeten is het daarom belangrijk om te kiezen voor comfortabel en ondersteunend schoeisel. Wat is de beste en wat is de slechtste keuze?

Artrose en schoenen

Bij artrose gaat het kraakbeen in de gewrichten slijten. In veel gevallen gaat het lichaam botweefsel aanmaken in een poging om de schade te herstellen. Daardoor ontstaan er benige verdikkingen rond de gewrichten. Bij voetartrose ontstaan deze benige sporen vaak en vooral aan de zijkantbasis van de grote teen, beter bekend als de hallux valgus. Het is dan verstandig om te kiezen voor bredere schoenen, zodat de knobbel – exostose genoemd – meer ruimte krijgt om lokale druk te verminderen.

Het is zeker niet aan te raden om schoenen met hoge hakken of puntige schoenen te dragen. Die zijn simpel weg te smal en te klein voor de voet. Daardoor komt er extra druk op de benige verdikking en gaan er pijnklachten optreden. De pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking van de slijmbeurs die zich tussen de botknobbel en de huid ontwikkelt. De ontsteking ontstaat weer door chronische druk, waardoor de slijmbeurs vocht gaat maken en daardoor nog dikker wordt. Dit zorgt voor nog meer drukproblemen in de schoen. De voorvoet is letterlijk te groot geworden voor de schoen.

Degeneratie van het kraakbeen van de voetboog kan leiden tot benige spoorvorming aan de bovenkant van de voet. Dit kan druk uitoefenen op de gevoelszenuwen in dit gebied. En dit kan leiden tot een branderig en tintelend gevoel in de voeten en tenen. Dit kan voorkomen worden door de schoenen niet te strak vast te binden. Blijven de klachten toch aanhouden, dan kunnen er speciale schoenen worden aangemeten door een orthopedische schoenmaker. Daar moet wel een eigen bijdrage voor betaald worden. Een goedkope en effectieve oplossing is het dragen van marathon- of hardloopschoenen. Deze hebben een comfortabel voetbed en zijn voorzien van een stevige zool met heel veel schokdemping. De zogenaamde Kybun schoen is daar het beste voorbeeld van.

Reumatoïde artritis en schoenen

Reumatoïde artritis kan een ontsteking veroorzaken aan de gewrichten bij de bal van de voet.  Daardoor worden de ligamenten losser en kan het bot tegen de huid van de onderkant van de voet duwen. Met als resultaat: gevoelige eeltplekken en zweren aan de bal van de voet. Deze kunnen heel soms door een chirurg operatief worden behandeld. Beter is natuurlijk om deze problemen te voorkomen. Dat kan door een stukje leer aan de onderkant van de schoen achter voetboog te bevestigen. De druk van de bal wordt dan naar het midden van de voet verplaatst.

Naarmate het ziekteproces vordert kunnen door misvorming de tenen omhoog komen. Schoenen met platte neuzen kunnen dan zeer comfortabel zijn. Ook kunnen zich knobbeltjes vormen aan de zijkanten van de voet, tenen en hiel. Soms kunnen inkepingen in de schoen op de plek van deze knobbeltjes helpen om de pijnlijke druk te verminderen. Maar meestal moet bij deze ernstige gevallen de orthopedische schoenmaker eraan te pas komen om een passende schoen te maken.

Jicht en schoenen

De eerste jichtaanval doet zich in 75 procent van de gevallen voor in de grote teen. Afzettingen van urinekristallen vormen een klont aan de binnenkant van de basis van de grote teen. Dit zorgt voor een pijnlijke ontstekingsreactie. Ook hier is het advies om schoenen met een brede punt te dragen om de grote teen meer ruimte te bieden.

Investeer tijd in nieuwe schoenen

Artsen zullen soms uw schoenen onderzoeken om te kijken of deze aanleiding vormen tot de pijn en moeizaam lopen. Bijvoorbeeld schoenen die naar de ene of de andere kant hellen, versleten zolen of verkeerde uitlijning hebben. Dit levert de arts veel informatie op hoe de voet de afgelopen maanden is gebruikt en kan hem helpen om de oorzaken van voetpijn te bepalen. De juiste schoenen kunnen een aangename verlichting bieden en vaak de functie van de aangetaste voet verbeteren.  Probeer in de winkel altijd meerdere paren uit en loop eerst met beide schoenen aan uw voeten rond. Dus investeer wat moeite en tijd in het kiezen van passen schoenen bij gewrichtsklachten in de voeten. En bedenk dat het aanpassen van de schoen aan de voet altijd te verkiezen is boven een aanpassing van de voet aan de schoen. Voet operaties zijn pijnlijk, de revalidatie periode is lang en de uitkomst geregeld teleurstellend voor de patiënt.

 

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen