Gezonde vetten herstellen zenuwfunctie bij muizen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 30 jul 2019

Diabetische neuropathie is een complicatie die veel voorkomt bij diabetes type 1 en 2. Amerikaanse onderzoekers denken nu behandeling te hebben gevonden om de beschadigde zenuwen weer te herstellen. Bij muizen gaf een dieet dat rijk was aan enkelvoudig onverzadigde vetten een goed resultaat.


Het omwisselen van verzadigde vetten in enkelvoudig onverzadigde vetten herstelt zenuwbeschadiging en de zenuwfunctie bij mannelijke muizen. Dit is ontdekt tijdens een preklinisch onderzoek dat is uitgevoerd door de Universiteit van Michigan. Deze bevinding spoort de onderzoekers aan om verder onderzoek te doen naar gezonde vetten als een potentiële behandeling bij zenuwbeschadiging als gevolg van diabetes. Dit wordt diabetische neuropathie genoemd. Diabetes is een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Versuikering

Diabetische neuropathie is de meest voorkomende complicatie bij diabetes. Door onder andere versuikering van de zenuwvezels en slecht functioneren van de kleine bloedvaatjes raken de zenuwen beschadigd. Daardoor neemt het gevoel in delen van het lichaam af. Ook kan er pijn ontstaan. Bij diabetes type 1 treedt diabetische neuropathie meestal 10 tot 15 jaar na het ontstaan van de ziekte op. Bij diabetes type 2 – ook wel ouderdomssuiker genoemd – raken de zenuwen vaak eerder beschadigd.

Gezondheid verbeteren

Mensen die grote hoeveelheden verzadigde vetten consumeren, lopen een groot risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Aan de andere kant is aangetoond, dat enkelvoudige onverzadigde vetten de gezondheid kunnen verbeteren. Het team van de Universiteit van Michigan heeft nu onderzocht hoe deze twee soorten vetten de progressie van diabetische neuropathie kunnen beïnvloeden.

Zenuwfunctie normaal

Tijdens deze studie werden te dikke muizen van een dieet met verzadigde vetten omgezet op een dieet met enkelvoudige onverzadigde vetten. Deze waren afkomstig van zonnebloemolie. Na verloop van tijd herstelden de beschadigde zenuwen zich en werd de zenuwfunctie weer normaal. Bovendien werd aangetoond, dat de gezonde vetten de normale energieproductie in de cellen weer op gang bracht. De onderzoekers denken nu, dat het omwisselen van ongezonde naar gezonde voedingsvetten diabetische neuropathie met succes zou kunnen behandelen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.