Zo zet u de gezondste koffie om hartaanvallen te voorkomen

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 3 jul 2020

Bent u een koffieleut? Dan hebben we goed én mogelijk slecht nieuws voor u. Het goede nieuws is, dat mensen die koffie drinken gezonder zijn dan mensen die geen koffie drinken. Maar als u ongefilterde koffie drinkt, dan betekent dat volgens Zweedse onderzoekers slecht nieuws voor uw hart- en bloedvaten.


Zweedse wetenschappers hebben voor het eerst het verband onderzocht tussen koffiezetmethoden en het risico op een hartaanval. De conclusie is, dat gefilterde koffie het veiligst is. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology. “Ongefilterde koffie bevat stoffen die het cholesterolgehalte in het bloed verhogen. Door gebruik te maken van een filter worden deze verwijderd. En dat helpt in de preventie tegen hart- en vaatziekten,” aldus professor Thelle die deze studie aan de Universiteit van Göteborg heeft uitgevoerd.

Cholesterol verhogend

Koffie is wereldwijd één van de meest populaire dranken. Zo’n 30 jaar geleden ontdekte professor Thelle dat koffie drinken het ‘slechte’ cholesterol in het bloed kon verhogen. Hij voerde een reeks van experimenten uit om de boosdoeners te identificeren. Thelle stelde vast, dat een kopje ongefilterde koffie een 30 keer hogere concentratie van lipideverhogende stoffen bevatte dan gefilterde koffie.
Thelle: “Ik vroeg me af of het drinken van ongefilterde koffie zou leiden tot meer hartaanvallen. Daarom hebben we gedurende twintig jaar een groot bevolkingsonderzoek gehouden. Daaraan deden 508.747 gezonde vrouwen en mannen in de leeftijd van 20 tot 79 jaar mee. De deelnemers hielden een vragenlijst bij over de hoeveelheid koffie die ze dronken en de zetmethode.”

Hart- en bloedvaten

De eindanalyse van dit onderzoek is dat het drinken van koffie geen gevaarlijke gewoonte is. Gefilterde koffie is gezonder voor hart- en bloedvaten dan een ongefilterd brouwsel, dat dus een cholesterol verhogend effect heeft. Een opmerkelijke uitkomst van deze studie is, dat het drinken van gefilterde koffie zelfs 15 procent minder risico geeft om te overlijden door welke oorzaak dan ook dan helemaal geen koffie drinken. De laagste sterfte werd genoteerd bij één tot vier kopjes per dag.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties