Kunnen groeifactoren beschadigd kraakbeen herstellen?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 mrt 2019

De inzet van groeifactoren om beschadigd kraakbeen te repareren is al vaker onderzocht. Steeds zonder succes. Amerikaanse wetenschappers denken nu een methode te hebben gevonden die wél werkt. En dat is een langdurige afgifte van groeifactoren aan het kraakbeenweefsel.

Groeifactoren beschadigd kraakbeen herstellen
Onderzoekers van de Amerikaanse Texas A&M Universiteit ontwikkelen momenteel een nieuwe manier om beschadigd kraakbeen te repareren. Bij deze methode worden therapeutische groeifactoren in de aangetaste gewrichten afgeleverd. Dit zou de vorming van nieuw kraakbeenweefsel moeten stimuleren.

Groeifactoren

Groeifactoren zijn speciale eiwitten die cellen aanzetten tot deling en dus groei. Daardoor spelen ze een belangrijke rol bij weefselherstel. Het toedienen van deze groeifactoren aan door artrose beschadigd kraakbeen is niet nieuw. Bij de huidige methode breken groeifactoren weer snel af en moeten daarom in hoge doseringen worden toegediend. Dit leidt echter tot ongecontroleerde weefselvorming en ontstekingen.

Stabiel kraakbeen

De onderzoekers van de universiteit in Texas hebben dit probleem nu opgelost door groeifactoren te koppelen aan minerale nanodeeltjes. Deze geven gedurende langere tijd de groeifactoren af aan mesenchymale stamcellen, die vaak gebruikt worden bij de regeneratie van kraakbeen. Door deze voortdurende afgifte kan de concentratie groeifactoren worden verlaagd, zodat de kans op bijwerkingen wordt geminimaliseerd. Klinische testen moeten de komende jaren nog uitwijzen of deze methode ook inderdaad zorgt voor nieuw en stabiel kraakbeenweefsel.

Bronartikel

Het artikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.