Italiaanse artsen verfijnen hyaluron-injecties bij knie-artrose

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 16 jun 2020

Hyaluronzuur-injecties worden al jarenlang niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Misschien komt daar binnenkort verandering in door een Italiaanse vinding. Door toevoeging van bouwstenen voor DNA en RNA neemt het pijnstillend effect van deze injecties flink toe.


Uit een Italiaans onderzoek is gebleken, dat door toevoeging van polynucleotiden het effect van een hyaluronzuur-injectie bij knie-artrose kan worden versterkt. Dit is een mengsel van bouwstoffen voor DNA en RNA die uit de hom van forellen kan worden verkregen. In Nederland worden hyaluronzuur-injecties sinds 2015 niet meer vergoed, omdat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat ze ook daadwerkelijk helpen.

Pijnvermindering

Misschien dat deze doorbraak in Italië hyaluron-injecties weer terug op de ‘menukaart’ van de zorgverzekeraars gaat brengen. Deze dubbelblinde klinische studie werd uitgevoerd met 100 patiënten met knie-artrose. Een willekeurige groep deelnemers kreeg gedurende drie weken wekelijks een injectie met deze combinatie in het aangetaste gewricht. De resterende patiënten kregen alleen een injectie met hyaluronzuur. Na twaalf maanden was de pijnvermindering nog steeds aanwezig bij de patiënten die ook polynucleotiden in de injectie hadden meegekregen. Bij deelnemers die uitsluitend hyaluronzuur kregen geïnjecteerd hield het pijnstillend effect slechts vier maanden aan.

Verder onderzoek nodig

Bij een Hyaluronzuur-injectie wordt een paar millimeter vocht samen met deze substantie in het gewricht gespoten. Daardoor wordt de gewrichtsvloeistof stroperig. Dit zou mogelijk het herstel van de gewrichten ondersteunen. Ook polynucleotiden verbeteren het smerend effect van de gewrichtsvloeistof, maar verhogen ook de productie van collageen en verminderen de symptomen van ontsteking in de knie. De Italiaanse onderzoekers starten binnenkort met uitgebreidere klinische testen met een groter aantal patiënten om hun bevindingen te bevestigen.

Vloeibare groenlipmossel

In 2013 heeft de Amerikaanse vereniging van orthopedisch chirurgen (AAOS) de aanbeveling van Hyaluronzuur-injecties bij artrose geschrapt. Twee jaar later stopten de Nederlandse zorgverzekeraars met het vergoeden van deze behandeling. Sommige orthopeden willen deze injectie nog wel geven, maar dan zult u die zelf bij de apotheek moeten aanschaffen. Totdat deze nieuwe behandeling nog niet beschikbaar is, kunt u bijvoorbeeld natuurlijke ontstekingsremmers als vloeibare Groenlipmossel, Curcumine of Zwarte bes-blad eens proberen. Deze helpen in veel gevallen om de pijn en stijfheid in de gewrichten te verminderen.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties