Deze vijf keukenkruiden geven verlichting bij gewrichtspijn

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 5 mrt 2019

Last van ontstekingen in de gewrichten? Het bestrijden van de pijn kan al in de keuken beginnen. Door te koken met kruiden die de ontstekingen remmen en het kraakbeen beschermen. Bewegen zonder Pijn zet de vijf beste ingrediënten voor u op een rijtje.

keukenkruiden tegen gewrichtspijn
Hoewel artrose en reumatoïde artritis niet genezen kunnen worden, kunt u wel zelf wel veel doen om de pijn, zwelling en stijfheid te verlichten. Door bijvoorbeeld meer kruiden aan uw eten toe te voegen met een ontstekingsremmende werking. Het Engelse Reumafonds adviseert om uw kookkunsten te verrijken met deze vijf kruiden.

Knoflook

In knoflook zit een stofje met een ontstekingsremmende werking. Het gaat om diallyl disulphide. Daarnaast kan deze substantie ook beschermen tegen slijtage van het kraakbeen. Het vermindert bepaalde enzymen die dit belangrijke weefsel in de gewrichten kunnen beschadigen. Dit kan het proces van artrose vertragen. Kies altijd voor verse knoflook. Dus niet voor voorbewerkte knoflook in potjes. Door toevoeging van conserveringsmiddelen verliest deze variant namelijk een deel van haar sterkte.

Curcumine

Meerdere onderzoeken hebben de ontstekingsremmende werking van curcumine aangetoond. Maar gewoon wat van dit kruid door het eten roeren heeft geen effect op de gewrichtspijn. Curcumine wordt nauwelijks door de darmen opgenomen. Daarom eerst het kruid roerbakken in olie, want omhuld door vetachtige stoffen wordt curcumine wel goed door het lichaam opgenomen.

Gember en kaneel

Gember bevat twee chemische stoffen – gingerol en shogaol – die ontstekingsroutes in het lichaam blokkeren. Het is het beste om altijd verse gember te nemen. Lees meer over gember tegen artrose. En kaneel bevat cinnamaldehyde en kaneelzuur. Dit zijn niet alleen ontstekingsremmers, maar beschermen ook de weefsels van de gewrichten tegen afbraak.

Chilipeper

Chilipepers bevatten apsaïcinoïden. Dit zijn natuurlijke stoffen die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.