‘Lelijk’ cholesterol net zo gevaarlijk voor hart en bloedvaten als LDL

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 19 sep 2019

Bent u net gewend aan de ‘goede’ HDL- en ‘slechte’ LDL-cholesterol, komt er plotseling ook nog eens een ‘lelijk’ broertje om de hoek kijken. Deze resterende cholesterol in het bloed blijkt misschien nog schadelijker te zijn voor hart en bloedvaten dan LDL. Vooral mensen met overgewicht hebben grote hoeveelheden van dit lelijke cholesterol in het bloed.


Deense wetenschappers hebben recent een nieuw type cholesterol geïntroduceerd. Het gaat om restcholesterol – zogenaamd ‘lelijk’ cholesterol – dat door onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis in Kopenhagen wordt omschreven als extreem gevaarlijk voor hart en bloedvaten. De ontdekking kan een belangrijke doorbraak zijn in de preventie én behandeling van hart- en vaatziekten.

Hoge vetgehaltes

Als het om hart- en vaatziekten gaat, wordt vaak LDL-cholesterol als de grote boosdoener aangemerkt. Nieuw Deens onderzoek toont echter aan dat een volledig ander type cholesterol nog gevaarlijker kan zijn. Dit wordt resterend of lelijk cholesterol genoemd en wijst op zeer hoge vetgehaltes in het bloed. Tot hun verbazing ontdekten de onderzoekers, dat de hoeveelheid lelijk cholesterol in het bloed van volwassen veel hoger is dan eerder werd aangenomen. Het gehalte neemt in de leeftijd van 20 tot 60 jaar toe en blijft de rest van het leven op een hoog niveau.

Zorgelijke ontwikkeling

Professor Børge Nordestgaard vindt dit een zorgelijke ontwikkeling.

“Ons onderzoek laat zien dat de hoeveelheid restcholesterol in het bloed van volwassenen net zo hoog is als de hoeveelheid van de slechte LDL-cholesterol,”

zegt hij.

“Tot op heden hebben huisartsen en cardiologen zich vooral gericht op het verminderen van LDL-cholesterol. Onze bevindingen tonen aan, dat ook het verminderen van restcholesterol centraal moet staan bij de preventie van hart- en vaatziekten.”

Gezond lichaamsgewicht

Eerdere Deense bevolkingsstudies toonden al aan dat overgewicht en obesitas belangrijke oorzaken zijn van een zeer hoge hoeveelheid restcholesterol in het bloed. Ook diabetes, erfelijkheid en gebrek aan lichaamsbeweging kunnen een rol spelen. Volgens Nordestgaard is het handhaven van een gezond lichaamsgewicht de belangrijkste maatregel die mensen zelf kunnen nemen om het lelijke cholesterol in het bloed te verminderen.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 2   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties