Nieuw medicijn voor moeilijk te behandelen reumatoïde artritis-patiënten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 13 jun 2017

Bij ongeveer 30 procent van de patiënten met Reumatoïde artritis kan na één of twee jaar met medicijnen de symptomen onder controle worden gehouden. Veel andere mensen met deze aandoening zullen – ondanks frequente wijziging van de behandeling – permanent last houden van pijn in de gewrichten. Volgens reumatoloog Daniel Aletaha van de Medische Universiteit van Wenen is een nieuw geneesmiddel een veelbelovende optie voor moeilijk te behandelen RA-patiënten.

Behandelingsopties uitgeput

Het gaat om het medicijn Sirukumab. Dit nieuwe geneesmiddel is het resultaat van een groots opgezette bevolkingsonderzoek met ongeveer 900 patiënten in 35 landen. Ondanks het gebruik van biologische ontstekingsremmers, was bij deze groep de ziekte nog aanhoudend actief. Dat betekende dat de behandelingsopties vrijwel waren uitgeput. Behandeling met Sirukumab verminderde significant de ontstekingen bij deze moeilijk te behandelen patiënten.

Interleukine-6 cytokine blokkade

Sirukumab heeft een geheel nieuw werkingsmechanisme bij Reumatoïde artritis: een interleukine-6 cytokine blokkade. Bij deze behandeling remt het monoklonale antilichaam Sirukumab direct de boodschapperstof IL-6 die – evenals TNF – verantwoordelijk is voor ontstekingsprocessen in de gewrichten. Dit nieuwe medicijn wacht nog op goedkeuring, zodat het breder toegepast kan worden.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 42    Gemiddelde: 4.3/5]

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties