Meditatie vermindert risico hart- en vaatziekten

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 1 sep 2020

Mediteren helpt om de kans op een hartinfarct of beroerte te verminderen. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd door een aantal vooraanstaande Amerikaanse universiteiten. Mensen die regelmatig mediteren hebben minder last van hoog cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes.


Uw risico op hart -en vaatziekten verminderen? Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse Ministerie van Veteranenzaken kunt u het beste gaan mediteren. Mediteren is simpelweg regelmatig een moment voor uzelf inplannen waarop u stil en kalm wordt. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd op de website van het American Journal of Cardiology. In een studie van de American Heart Association uit 2017 werd al gesuggereerd dat meditatie de gezondheid van hart en bloedvaten verbetert.

Steekproefsgewijs

Deze studie werd uitgevoerd door wetenschappers van het VA Medical Center, Baylor College of Medicine en de Icahn School of Medicine. Daarbij maakten zij gebruik van de National Health Review. Dit is een grote database met daarin opgeslagen de statistieken van Amerikanen die jaarlijks meedoen aan een grote gezondheidsenquête. Daarin werd gezocht naar bewijs hoe meditatie de kans op een beroerte of hartinfarct vermindert. De onderzoekers keken steekproefsgewijs naar gegevens van meer dan 61.000 deelnemers aan deze enquête. Daarvan gaven bijna 6000 (bijna 10 procent) van de personen aan, dat ze aan een vorm van meditatie deden. De personen die dit niet deden kregen aanzienlijk meer te maken met hoog cholesterol, diabetes, bloeddruk, hartinfarct en beroerte. Zelfs na correctie van risicofactoren als leeftijd, geslacht, roken en lichaamsgewicht bleek het effect van meditatie significant op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Duur en intensiteit

Meditatie wordt in verband gebracht met verminderde stress en verbeterde mentale geestelijke gezondheid. Bovendien is het eenvoudig en kosteneffectief. Volgens de onderzoekers is er meer voordeel te behalen door vaker en langer te mediteren. Maar dit effect is niet in de studie gemeten, omdat niet naar de duur en intensiteit van de meditatie werd gevraagd. Met dit onderzoek willen de wetenschappers een bijdrage leveren aan een groeiend aantal studies over de mogelijke gezondheidsvoordelen van meditatie. Hier kunt u lezen hoe u kunt starten met mediteren.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.

Reacties