Mediterraan dieet gekoppeld aan hogere spiermassa en botdichtheid na de overgang

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 24 apr 2018

Dat het Mediterrane dieet goed is voor hart en bloedvaten is reeds lang bekend. Maar onderzoekers aan de aan de Universidade Federal do Rio Grande do Sul in Brazilië hebben ontdekt dat dit voedingsplan nog meer voordelen biedt aan vrouwen na de overgang. Het is ook goed voor het behoud van sterke spieren en botten.

Mediterraan dieet

Osteoporose

Door afname van de oestrogeenspiegel neemt de botmassa bij vrouwen na de overgang versneld af. Daardoor neemt het risico op osteoporose en botbreuken toe. Door veroudering én de overgang neemt bovendien de spiermassa af. Er zijn weinig studies beschikbaar over de effecten van het Mediterrane dieet na de overgang. Onderzoekster Thais Rasia Silva besloot om daar eens nader naar te kijken.

Rode wijn

Silva en haar team rapporteerden een hogere botmassa én spiermassa bij postmenopauzale vrouwen die een mediterrane dieet volgden. Aan dit onderzoek deden 103 vrouwen uit Zuid-Brazilië mee. Dit voedingsplan voorziet een hoge inname van groenten, fruit, vis, granen, aardappelen, olijfolie en zaden. De consumptie van verzadigd vet, zuivel en rood vlees wordt daarbij zoveel mogelijk beperkt. Eén of twee glazen rode wijn kunnen onderdeel zijn van het mediterrane dieet.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.