Beschermt het mediterrane dieet tegen reumatoïde artritis?

Geplaatst door Eugène Mathijssen op 29 sep 2020

De mediterrane keuken is misschien wel de gezondste ter wereld. Het is bekend dat de Zuid-Europese voedingsgewoonten leiden tot minder hart- en vaatziekten. Mogelijk beschermt deze oergezonde keuken ook tegen reumatoïde artritis. In ieder geval bij vrouwen die roken of gerookt hebben, suggereert een Frans onderzoek.


Meerdere studies hebben de gezondheidsvoordelen aangetoond van het mediterrane dieet. Franse onderzoekers suggereren nu dat het dieet ook helpen bij het voorkomen van reumatoïde artritis bij mensen die roken of vroeger gerookt hebben. Een analyse van dit onderzoek is recent gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift Arthritis & Rheumatology.

Bloedsuikerspiegel

De mediterrane keuken staat te boek als één van de gezondste ter wereld. In landen als Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland en Spanje wordt vooral gekookt met verse ingrediënten van goede kwaliteit. Kenmerkend is de eenvoud en gevarieerdheid. De Zuid-Europeanen slagen er in om met slechts een paar ingrediënten een voortreffelijke maaltijd te bereiden. Deze is rijk aan olijfolie, volkoren producten, fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden, kip en vis. Zuivelproducten en vlees worden in matige hoeveelheden geconsumeerd. Het mediterrane dieet zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Franse onderzoekers hebben nu nóg een gezondheidsvoordeel van de Zuid-Europese keuken ontdekt.

Minder risico

De onderzoekers analyseerden de vragenlijsten over de inname van voeding die 62.629 Franse vrouwen sinds 1990 hadden bijgehouden. Er werd geen algemeen verband gevonden tussen het volgen van het mediterrane dieet en een verminderd risico op reumatoïde artritis. Echter wel bij vrouwen die rookten of gerookt hadden. Onder degenen die zich slecht aan het dieet hielden, kregen 515 vrouwen per 1 miljoen mensen per jaar reumatoïde artritis. Bij paffende vrouwen die zich strikt aan de mediterrane voedingsgewoonte hielden, was dit een stuk lager: 383 gevallen per 1 miljoen mensen per jaar. Vrouwen die nog nooit een sigaret hadden opgestoken en bovendien volgens de gezonde richtlijnen van de Zuid-Europese keuken aten, deden het iets beter: 358 gevallen van reumatoïde artritis per 1 miljoen mensen per jaar.

Bronartikel

Het bronartikel is online in te zien.

Beoordeling van dit artikel:
Eugene Matthijssen

Geschreven door Eugène Mathijssen

Hoofdredacteur van Bewegen zonder Pijn. Gezondheidsjournalist en auteur van diverse gezondheidsboeken. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar alternatieve behandelingsmogelijkheden en andere natuurlijke kruiden en substanties met geneeskrachtige eigenschappen.
Neem contact op Eugène Mathijssen

Deel dit bericht

Deel via e-mail

Blijf gratis op de hoogte

Tip: blijf gratis op de hoogte van het laatste artrose nieuws. Meld u aan!

Let op: het noemen van merknamen in uw reacties is niet toegestaan. Doet u dit toch, dan wordt uw reactie direct verwijderd.